Näyttelyt

Reidar Särestöniemi – Arctic Energy 26.5.–26.9.2010

 

Näyttely on avoinna ti–su 11–18, yleisöopastus suomeksi lauantaisin ja sunnuntaisin klo 13, ruotsiksi sunnuntaisin klo 12

 

Didrichsenin taidemuseon kesässä on Reidar Särestöniemen (1925–1981) laajaa tuotantoa esittelevä 85-vuotisjuhlanäyttely. Teoksia on 1940-luvulta taiteilijan kuolemaan saakka – Lapin aiheiden lisäksi esillä on myös taiteilijan vähemmän tunnettuja teoksia, kuten 1950-luvun muotokuvia, grafiikkaa sekä erilaisia omakuvia.

Omakuva

Omakuva, 1971

Reidar Särestöniemi tunnetaan erityisesti kookkaista maalauksistaan, jotka kuvaavat Lapin arktista luontoa, lappilaisia ihmisiä sekä eläin- ja fantasiahahmoja. Kittilässä suuren osan elämästään asunut Särestöniemi teki monipuolisen taiteellisen tuotannon ja loi voimakkaan persoonallisen kuvakielen. Särestöniemi ei ollut taiteilijana itseoppinut, vaan hänellä oli laajat taideopinnot Suomen Taideakatemian koulusta ja Repin Instituutista.

Makaava malli

Makaava malli, 1950

Uransa aikana Särestöniemi tutki monia taiteellisia ilmaisukeinoja, kokeili erilaisia maalaustekniikoita ja lähestyi myös abstraktia ilmaisua. Särestöniemi otti teoksissaan kantaa luonnonsuojelukysymyksiin ja toi esiin seksuaaliseen vähemmistöön kuulumisen vaikeutta. Talvisin taiteilija pakeni Lapin kaamosta eri puolille maailmaa suuntautuville matkoilleen.

Kubistinen maalaus

Kubistinen maalaus, 1951

Reidar Särestöniemi oli elinaikanaan kiistelty persoona ja hänen taiteellinen tuotantonsa sai vaihtelevan vastaanoton suomalaisessa taideyleisössä. Suuren yleisön rakastama, lämmin ja originelli taiteilija ei saavuttanut pääkaupunkiseudun taidepiireissä yhtä varauksetonta hyväksyntää. Poikkeuksen muodostivat Marie-Louise ja Gunnar Didrichsen, jotka hankkivat ensimmäiset Särestöniemen teokset jo 1960-luvun lopulla ja järjestivät taiteilijan näyttelyitä 1970 alkaen. Nyt toukokuussa 2010 avautuva, järjestyksessään seitsemäs Didrichsenin taidemuseon Särestöniemi-näyttely tuo esiin taiteilijan tuotantoa aiempaa laajemmin.

Museo avoinna:

touko- ja syyskuu ti–su 11–18, kesä–heinä–elokuu ti–su 11–17

Yleisöopastus suomeksi lauantaisin ja sunnuntaisin klo 13, ruotsiksi sunnuntaisin klo 12.

Näyttelykirja

Kuusilahdenkuja 1, 00340 Helsinki / +358 (0)10 2193 970 / office@didrichsenmuseum.fi