/ Lehdistö

Tummia sävyjä ja myötätuntoa – Juho Rissasen näyttely Didrichsenillä 8.2.2017 alkaen

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen tiistaina 7.2. klo 11

Didrichsenin taidemuseossa avautuu 8.2.2017 Juho Rissasen (1873–1950) näyttely Lapsuuden muisto. Näyttely esittelee kansan kuvaajana tunnetun savolaistaiteilijan varhaisempaa tuotantoa 1800- ja 1900-lukujen taitteesta. Pääteos on harvinainen laina Budapestin taidemuseosta.

 

Savolainen kosmopoliitti

Juho Rissanen tunnettiin lupsakkana aikalaisena ja persoonallisena tarinankertojana. Kuopiossa syntynyt, vaatimattomista oloista lähtöisin ollut taiteilija nousi Suomen kuvataiteen kentälle kansan kuvaajana. Tunnusomainen, piirtämiseen ja viivan voimakkaaseen käyttöön tukeutunut maalaustapa yhdistyi realistiseen mutta myötäelävään aiheen käsittelyyn.

Näyttelyssä nähdään Rissasen tuotantoa 1800–1900-lukujen vaihteesta; ajalta, jolloin hän maalasi voimakkaimpia teoksiaan. Esille tulee viitisenkymmentä teosta, pääasiassa akvarelleja ja piirroksia. Lapsuuden muiston lisäksi näyttelyssä nähdään useita Rissasen keskeisiä teoksia kuten Kuppari, Hauta-Heikin mummo ja Rauta kaulassa.

Unkarilainen vieras

Näyttelyn pääteos, Lapsuuden muisto, saadaan poikkeuksellisesti lainaan Unkarista. Budapestin taidemuseo (Szépművészeti Múzeum) osti maalauksen Budapestissä esitellystä Suomen taiteen näyttelystä vuonna 1906 ja se kuuluu museon kokoelmaan edelleen.

Suurikokoinen akvarellimaalaus on Rissasen alun perin kolme- tai viisiosaiseksi aikoman sarjan ainoa kokonaan valmistunut teos. Budapestiin myymisen jälkeen se on ollut Suomessa kaksi kertaa: vuonna 1935 ja 1998.

”Olemme todella iloisia, että saamme tämän merkittävän teoksen vierailemaan jälleen Suomessa lähes 20 vuoden tauon jälkeen”, kertoo Didrichsenin taidemuseon intendentti Maria Didrichsen.

Lapsuuden muisto käsittelee taiteilijan isän kuolemaa: tämä eksyi juovuksissa Kallaveden jäälle, paleltui ja jäi hankeen makaamaan. Juho Rissanen oli tuolloin 10-vuotias.

Suomalaisuuden myytti

Savon sydänmailta lähtöisin olleesta Rissasesta oli helppo leipoa sukupolvensa ”suomalaisin” taiteilija. Hän kuitenkin matkusteli paljon, perehtyi sekä vanhoihin mestareihin että ajan taiteen uusiin tuuliin ja tuli lopulta asuneeksi elämästään puolet Suomen ulkopuolella.

Näyttely tarkastelee suomalaisuutta 1900-luvun alkuvuosina, jolloin itsenäisen kansakunnan identiteettiä rakennettiin sekä pohtii Juho Rissaseen liitettyä suomalaisuuden myyttiä.

Taidehistorioitsija FT Marja-Terttu Kivirinta on toiminut asiantuntijana näyttelyn työryhmässä ja kirjoittanut artikkelin näyttelyjulkaisuun. Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Näyttelykokemuksia ja saavutettavuutta erilaisille yleisöille

Näyttelyyn on tuotettu näkövammaisille museovieraille suunnattu kuvailutulkkausopastus sekä erityisesti päiväkotiryhmille tarkoitettu uudenlainen moniaistinen opastus. Opastukset ovat tilattavissa museon toimiston kautta. Näyttelyn teoksiin pääsee tutustumaan myös mobiiliopastuksen kautta omalla älypuhelimellaan sekä verkossa.

 

Esitelmäsarja

22.2. Taidehistorioitsija Marja-Terttu Kivirinta: Juho Rissanen – Lapsuuden muisto

22.3. Professori Pirjo Markkola: Köyhän kansan lapset 1800-luvun Suomessa

12.4. Taidehistorioitsija Marjo-Riitta Simpanen: Raittius suomalaisuutena Juho Rissasen taiteessa

17.5. Taidehistorioitsija Tuija Peltomaa: Lapsuuden kuvat Suomen taiteessa

Esitelmät keskiviikkoisin klo 18, museolipun hinnalla.

 

Medialle

Tiedotustilaisuus Didrichsenin taidemuseolla tiistaina 7.2.2017 klo 11. FT Marja-Terttu Kivirinta on paikalla ja haastateltavissa.

Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt: Maria Didrichsen, Didrichsenin taidemuseo, puh. 040 552 1000, maria(at)didrichsenmuseum.fi

Kuvapankkiin (käyttäjätunnus: didrichsen, salasana: pressi)