/ Lehdistö

9.6.–27.8.2017

Muotitaiteilija Jukka Rintala

Didrichsenin taidemuseossa avautuu 9.6.2017 muotitaiteilija Jukka Rintalan (1952-) 40-vuotista taiteilijauraa esittelevä retrospektiivinen näyttely.

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen Didrichsenin taidemuseoon torstaina 8.6. klo 11.

Jukka Rintala, piirros, 2017.

Näyttelyssä nähdään Rintalan tuotannosta pukuja, luonnoksia, maalauksia, tekstiilejä, valokuvia ja koruja. Näyttely pyrkii esittämään muodin uudenlaisessa kontekstissa, pohtii muodin, taiteen ja museon yhtymäkohtia ja synnyttää vuoropuhelua niiden välille.

Tähän vuoropuheluun osallistuu myös Jukka Rintalan valitsema teossarja Didrichsenin taidekokoelmasta. Esille tulee maalauksia ja veistoksia kansainvälisiltä ja kotimaisilta taiteilijoilta, jotka ovat tavalla tai toisella inspiroineet Rintalaa.

Monipuolinen suunnittelija ja taiteilija

Jukka Rintala tunnetaan Suomessa ja ulkomailla ennen kaikkea uniikeista iltapuvuistaan, minkä lisäksi hän on työskennellyt mm. teollisen tuotannon, sisustuksen, korusuunnittelun ja teatteripuvustuksen parissa sekä vapaana kuvataiteilijana.

Rintala on suunnitellut vaatteita ja koruja lukuisille tunnetuille merkeille, kuten Friitalalle, Joutsen Finlandille, Matexille, Marimekolle, Nansolle ja Aarikalle. Sisustusalalla hän on tehnyt yhteistyötä useiden suomalaisten tekstiiliteollisuusyritysten ja sisustusalan yritysten kanssa.

 

Vas. Jukka Rintala, maalaus, 2001. Oik. Jukka Rintala, 2016. Kuva: Touko Hujanen.

Rintalan taiteen tunnusomaisia piirteitä ovat vahva viiva ja siveltimen veto sekä toisaalta kepeä ja herkkä kädenjälki. Ne näkyvät niin muotipiirroksissa, akvarellimaalauksissa, painokuoseissa, vaatteissa kuin kovissa pinnoissa. Rintalan uniikkipuvut ovat usein veistoksellisia, runsaita ja dramaattisia tai toisinaan yksinkertaisia ja pelkistettyjä.

Muotia museossa

Muoti on ollut läsnä Didrichsenillä museon alkuajoista lähtien. Toinen museon perustajista, Marie-Louise Didrichsen (1913-1988) oli taiteen keräilyn lisäksi kiinnostunut vaatteista, muodista ja tyylistä. Marie-Louisen perintönä museolla on toteutettu vuosien kuluessa lukemattomia muotikuvauksia. Esimerkiksi Jukka Rintalan Friitalalle suunnittelemia asuja on kuvattu museon sisäpihalla altaan luona vuonna 1999.

Jukka Rintalan näyttely on ensimmäinen muotiin keskittyvä näyttely Didrichsenin taidemuseossa. Näyttelyn suojelijana toimii yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen ja näyttelyn avaa valtioneuvos Riitta Uosukainen. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Näyttelyn yhteydessä on tuotettu uudenlainen näyttelyjulkaisu Muotitaiteilija, joka yhdistelee perinteisen näyttelyjulkaisun ja muotilehden elementtejä. Julkaisun päätoimittajana on toiminut Sami Sykkö. Julkaisua varten museolla toteutettiin myös muotikuvaukset, joiden tarkoituksena oli esitellä Jukka Rintalan asuja uudessa kontekstissa. Kuvissa Rintalan veistokselliset puvut keskustelevat museon arkkitehtuurin ja taideteosten kanssa.

 

MEDIALLE

Tiedotustilaisuus Didrichsenin taidemuseossa torstaina 8.6. klo 11.

Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt: Maria Didrichsen, Didrichsenin taidemuseo, puh. 040 552 1000, maria(at)didrichsenmuseum.fi

Kuvapankkiin (käyttäjätunnus: didrichsen, salasana: pressi)