/ Lehdistö

22.8.2017
Vapaa julkaistavaksi

Osmo Rauhalan 60-vuotisjuhlanäyttely Peilitesti Didrichsenin taidemuseossa 9.9.2017 alkaen

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen torstaina 7.9.2017 klo 11. Taiteilija on läsnä tilaisuudessa

Osmo Rauhala on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia nykytaiteilijoita. Hänen 60-vuotisjuhlanäyttelynsä Didrichsenin taidemuseossa, Peilitesti, pohtii taiteen ja tieteen roolia ympäröivän todellisuuden ymmärtämisessä. Näyttely koostuu noin 40 maalauksesta ja muutamasta videoinstallaatiosta. Esillä on pääasiassa taiteilijan uusinta tuotantoa.

Osmo Rauhala, Musta peili, 2017.

Osmo Rauhalan teoksissa ovat aiemmin vaeltaneet mm. peurat, sudet ja joutsenet. Tällä kertaa Rauhalan maailmaa hallitsee uusi eläin: rausku, joka alkoi yllättäen ilmestyä taiteilijan mielikuviin.

”Pythagorasta lukiessani tai heti sen jälkeen lepuuttaessani silmiäni, näin poikkeuksellisen usein mielessäni uivia rauskuja. Ilmiö on toistunut monta kertaa, ja se on johdattanut tutustumaan tähän muuten meille pohjolan asukkaille outoon eläimeen ”, Rauhala kertoo. Rausku osoittautui  ainoaksi kalaksi, joka reagoi kuvaansa peilissä. Tutkijat pitävät tätä merkkinä tietoisuuden esiasteesta. Vastaavan testin läpäisevät  lähinnä vain kädelliset, norsut ja delfiinit.

Tuotannossaan Rauhala pohtii  miten taide auttaa meitä ymmärtämään ympäröivää  todellisuutta, miten ilmiöitä mittaamme ja  mikä rooli taiteella ja tieteellä on ihmisen evoluutiossa.

Osmo Rauhala on paitsi kuvataiteilija myös filosofi, kauppatieteilijä KTM, kolumnisti ja luomuviljelijä. Hän asuu talvet New Yorkissa ja kesäisin hän viljelee sukutilaansa Nokian Siuron kylässä. Hänen työnsä määrittäviä piirteitä ovat käsin kosketeltava suhde maahan ja kiinnostus eläimiin alueella, jossa hänen sukunsa on viljellyt  maata yhtäjaksoisesti  jo  yli 14 sukupolven ajan. Lisäksi häntä kiinnostaa ihmisen kaipuu tietoisuuteen, joka olisi suorassa yhteydessä luontoon ja maapallon kasveihin ja eläimiin.

Rauhala on esiintynyt lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä, erityisesti Yhdysvalloissa, jossa hän on asunut ja työskennellyt 1980-luvulta lähtien. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten Tyrvään Pyhän Olavin kirkon sisätilojen maalauksista.

Näyttelylle järjestetään kahdet avajaiset. Toisena avaajana toimii Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja toisena Elinkeionelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen. Näyttely on osa Suomi 100 -ohjelmistoa.

 

Medialle

Tiedotustilaisuus torstaina 7.9. klo 11. Osmo Rauhala esittelee näyttelyä.

Ilmoittautumiset, yhteydenotot ja haastattelupyynnöt: Maria Didrichsen, Didrichsenin taidemuseo, p. 040 552 1000, maria(a)didrichsenmuseum.fi

Valokuvat: http://holvi.artstudio.fi/didrichsen (käyttäjätunnus: didrichsen, salasana: pressi)