/ Finland 100

PRESSMEDDELANDE 14.12.2016
Fritt för publicering

Didrichsens firar 100-åriga Finland med utställningar av tre finländska konstnärer

Folkskildringar, mode och rockor

På Didrichsens konstmuseum visas nästa år utställningar med verk av Juho Rissanen, Jukka Rintala och Osmo Rauhala. Det mångsidiga utställningsutbudet presenterar tre olika synvinklar på finländsk konst, från bildkonst och tidigt 1900-tal till mode och färsk nutidskonst.

De populära lördagskryssningarna som lanserades förra året fortsätter igen i sommar.

Juho Rissanen – Ett barndomsminne

Det självständiga Finlands jubileumsår inleds i februari av utställningen Ett barndomsminne med verk av Juho Rissanen (1873–1950). Utställningen fokuserar på Rissanen som person och på hans kärnproduktion i början av 1900-talet. Utställningen Ett bardomsminne tar upp Rissans fars död: fadern var berusad och frös ihjäl på isen när kostnären ännu var ett barn.

Rissanen, som är känd för sina folklivsskildringar, kom från enkla förhållanden och har beskrivits som sin generations ”mest finländska” konstnär. Utställningen vill visa Rissanens konstnärliga utgångspunkter och hans unika sätt att måla med betoning på linjeföring. Utställningen granskar också myten om det finska och visar att Rissanens konst är tidlös.

Utställningsverken har lånats från museer och privata samlingar. Utställingens huvudverk Barndomsminnet har lånats från Budapests konstmuseum, som införskaffade målningen i början av 1900-talet. Verket har visats i Finland senast år 1998 i samband med en utställning på Ateneum.

I Juho Rissanen-utställningen bjuder Didrichsens konstumuseum sina besökare på nya pedagogiska produktioner som gör att en allt större del av allmänheten ges tillfälle att ta till sig konstverken. Vid sidan av traditionella guidningar kan man i samband med Ett barndsomsminne beställa beskrivningstolkning, guidning för skolelever eller guidning för flera sinnen. Besökaren kan också göra sin egen museiupplevelse rikare genom en självständig mobilguidning på sin egen smarttelefon.

Jukka Rintala – modekonstnär

I juni öppnas en retrospektiv utställning som presenterar modeskaparen Jukka Rintalas (1952–) 40-åriga konstnärskarriär. Rintala är i Finland och utomlands känd framför allt för sina unika och vackra aftonklänningar. Starka streck och penseldrag i kombination med ett lätt och känsligt handlag är kännetecknande för hans konstnärsbild.

På utställningen på Didrichsens visas dräkter, skisser, målningar, textilier, fotografier och smycken ur Rintalas produktion. Utställningen strävar efter att presentera mode i ny kontext och skapa dialog mellan mode och konst. En ytterligare dimension skapas av dialogen mellan museets samlingar och utställningen genom att Rintala valt ut verk ur Didrichsens samlingar som inkluderats i utställningen.

Utställningens beskyddare är företagarrådet Kirsti Paakkanen.

Osmo Rauhala – 60-årsjubileumsutställning

Jubileumsåret kulminerar på hösten med Osmo Rauhalas (1957–) 60-årsjubileums­utställning. Rauhala är en av Finlands mest kända nutidskonstnärer och utställningen fortsätter hans utforskning av natur, vetenskap och konst. Rauhala är speciellt intresserad av vilken roll siffror, mått och språk har haft i vår utveckling.

”I vår evolution har språket och matematiken utgjort ett väldigt effektivt verktyg som tjänat både praktiska behov och vår önskan att förstå verkligheten omkring oss”, säger Rauhala om utgångspunkterna för utställningen.

I utställningen ingår nya målningar och videoverk som konstnären har skapat för uställningen på Didrichsens. Rauhala fascineras av Pythagoras lära och av rockor, som är exceptionellt intelligenta och högtstående djur.

Didrichsens sommar och lördagskryssningar

Den regelbundna färjtrafiken mellan Salutorget och Granö fortsätter i sommar. Turerna körs igen sommarlördagar mellan den 10 juni och 26 augusti. Det går också att ta vattenbussen till Didrichsens vissa andra dagar, såsom Helsingforsdagen, midsommardagen och under Konstens natt. Trafiken sköts av Aava Lines.

Information och intervjuförfrågningar Maria Didrichsen, Didrichsens konstmuseum, tel. 040 552 1000, maria(at)didrichsenmuseum.fi

Fotografier: http://holvi.artstudio.fi/didrichsen (användarkod: didrichsen, password: pressi)

Utställningar
8.2.–28.5.2017, ti-su 11-18: Juho Rissanen – Ett barndomsminne
8.6.–27.8.2017, ti-su 11-17: Jukka Rintala – Modekonstnär
9.9.2017–28.1.2018, ti-su 11-18: Osmo Rauhala – 60-årsjubileumsutställning

Skulpturparken är alltid öppen.

Biljetter 
12 / 10 €
Fritt inträde för under 7- och över 75-åringar samt med museikortet.

Fritt inträde till skulpturparken.