/ Museo

Didrichsenin taidemuseo

Didrichsenin taidemuseo sijaitsee Helsingin Kuusisaaressa arkkitehti Viljo Revellin suunnittelemassa rakennuksessa. Museossa järjestetään vuosittain 2–3 vaihtuvaa näyttelyä.

Pysyvästi esillä on aasialaisia muinaisesineitä, Suomen ainoa esikolumbiaaninen kokoelma sekä mm. Henry Mooren veistoksia. Rakennusta ympäröi julkinen veistospuisto, joka on ainoa laatuaan pääkaupunkiseudulla.

olohuone3

Kurkkaa museoon virtuaaliesityksen avulla (odota kunnes esitys on latautunut kokonaan, niin värit tulevat esiin – tämä voi kestää muutaman minuutin. Pääset liikkumaan näkymässä hiirellä tai nuolinäppäimillä).

Arkkitehtuuri

Rakennuksen ensimmäinen osa, Villa Didrichsen, valmistui  vuonna 1958 Didrichsenin perheen kodiksi, ja näyttelysiipi kuusi vuotta myöhemmin vuonna 1964. Rakennus edustaa puhdaslinjaista modernismia, jossa näkyvät myös kansainvälisen betonibrutalismin vaikutteet. Lue lisää Villa Didrichsenin arkkitehtuurista.

Kulttuuritarjontaa vuodesta 1965 lähtien

Museon avajaiset 1965

Museo avattiin yleisölle 1965 Didrichsenin perheen huvilan yhteyteen. Aluksi museo oli auki vain kahdesti viikossa, kunnes 1997 aukioloajat laajenivat ja toiminta aktivoitui. Vuosien 2013 ja 2014 aikana museossa toteutettiin laajamittainen peruskorjaus, jonka seurauksena turvallisuutta ja saavutettavuutta lisättiin. Museossa vierailee noin 20 000–45 000 kävijää vuodessa.

Suosituin näyttely on ollut Edvard Munch – Elämän tanssi (2014-2015), jonka näki lähes 70 000 kävijää. Muita suosittuja näyttelyitä ovat olleet mm. Elin Danielson-Gambogi, Maya-näyttelyt, Rafael Wardi, Kuningatar Margrethe II, Kazimir Malevitsh, Reidar Särestöniemi ja Hugo Simberg.

Rakkaudesta taiteeseen

Didrichsenin kokoelma on syntynyt rakkaudesta taiteeseen. Taidetta keräävä pariskunta Marie-Louise (1913–1988) ja Gunnar (1903–1992) Didrichsen hankkivat taideteokset yhteisestä mieltymyksestä. Aluksi pariskunta keräsi vanhempaa suomalaista taidetta, ja vähitellen kiinnostus siirtyi vanhoista mestareista moderniin maalaustaiteeseen.

Kokoelmaan kuuluu suomalaista 1900-luvun taidetta monipuolisesti niin Pekka Haloselta, Helene Schjerfbeckiltä, Reidar Särestöniemeltä kuin Laila Pulliseltakin. Kansainvälisistä taiteilijoista mukana ovat mm. Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Joan Miró, Fernand Léger, Alberto Giacometti ja Jean Arp.

Tutustu kokoelmaan

Muinaisia kulttuureja

Museon pohjakerroksessa on esillä itämaista taidetta sekä Suomen ainoa esikolumbiaaninen kokoelma. Esikokumbiaanisella taiteella viitataan korkeakulttuureihin, jotka kukoistivat Meksikon, Keski-Amerikan ja Andien alueella 2000 e.Kr.–1500 j.Kr. Kokoelmissa on esineitä mm. olmeekki-, misteekki- ja maya-kulttuureista.

Itämaisen taiteen kokoelmia taas hallitsee kiinalainen taide Shang-dynastiasta (n.1500–1028) Ming-dynastiaan (1368–1644 j.Kr.). Kokoelmat sisältävät taidetta myös Kauko- ja Lähi-idästä.

Korkeatasoisia taidejulkaisuja

Aktiivisen näyttely- ja tapahtumatoiminnan lisäksi museo tekee jatkuvasti museon historiaan, kokoelmiin ja näyttelyihin liittyvää tutkimusta, joiden tulokset esitellään museon tuottamissa julkaisuissa. Vuosina 1997–2016 museo on tuottanut yli 40 taidejulkaisua. Näyttelyjulkaisuja voi tilata verkkokaupastamme.