/ Peruskorjaus 2013–2014

Didrichsenin taidemuseo avattiin reilun vuoden kestäneen peruskorjauksen jälkeen kesäkuussa 2014. Peruskorjaus toteutettiin museon alkuperäistä ilmapiiriä ja Revellin arkkitehtuuria kunnioittaen. Peruskorjauksen pääarkkitehtina toimi Kari Leppänen Arkkitehdit Oy, valvonnasta vastasi Haahtela Rakennuttaminen Oy ja toteutuksesta Rakennus Oy Antti J. Ahola.

 

Yllä on havainnollistettu peruskorjauksen etenemistä museon aulassa vaihe
vaiheelta. Ensimmäinen kuva on museon vanhasta kassapisteestä – viimeinen
peruskorjauksen valmistuttua kesäkuussa 2014.

Katon, sähkö- ja putkijärjestelmien uusimisen lisäksi peruskorjauksen yhtenä keskeisenä painopisteenä oli saavutettavuuden lisääminen – sisäänkäynnin lähellä sijainneet portaat poistettiin ja sisä- ja ulkotiloihin rakennettiin hissit.

Toinen tärkeä tavoite oli museon turvallisuustason nostaminen vastaamaan kansainvälisten museoiden standardeja. Tämä mahdollisti mm. pitkään suunnitellun, syksyllä 2014 avatun Edvard Munchin näyttelyn totetuttamisen. Uusitun turvajärjestelmän ansiosta tasokkaiden näyttelyiden järjestäminen on mahdollista myös jatkossa.

Muutoksia tehtiin myös yleisötiloihin. Aiemmin talonmiehen asuntona toiminut tila muutettiin avaraksi museomyymäläksi, jonka yhteydessä on kahvipiste. Väliseinän purkaminen mahdollisti myös toisen sisäänkäynnin sijoittamisen museon takaosaan. Sen toisella puolen sijaitsee nykyään merinäköalallinen terassi.

Peruskorjaus ulottui koko museorakennukseen ja sen ympäristöön. Puisto maisemoitiin uudestaan rakennuksen arkkitehtuurin henkeen: tuloksena on ympäri vuorokauden avoinna oleva, iltaisin valaistu veistospuisto uutena nähtävyytenä Helsingissä. Lisäksi museon pysäköintialuetta laajennettiin ja rantaan rakennettiin laituri meriteitse saapuville veneilijöille ja vesibusseille.