/ Osmo Rauhala

9.9.2017–28.1.2018

Osmo Rauhala – Peilitesti

Osmo Rauhala (1957–) on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia nykytaiteilijoita. Hänen 60-vuotisjuhlanäyttelynsä Didrichsenin taidemuseossa, Peilitesti, pohtii taiteen ja tieteen roolia ympäröivän todellisuuden ymmärtämisessä.

Musta peili, 2017

Osmo Rauhalan teoksissa ovat aiemmin vaeltaneet mm. peurat, sudet ja joutsenet. Tällä kertaa Rauhalan maailmaa hallitsee uusi eläin: rausku, joka alkoi yllättäen ilmestyä taiteilijan mielikuviin.

”Pythagorasta lukiessani tai heti sen jälkeen lepuuttaessani silmiäni, näin poikkeuksellisen usein mielessäni uivia rauskuja. Ilmiö on toistunut monta kertaa, ja se on johdattanut tutustumaan tähän muuten meille pohjolan asukkaille outoon eläimeen”, Rauhala kertoo.

Rausku on osoittautunut ainoaksi kalaksi, joka reagoi kuvaansa peilissä. Tutkijat pitävät tätä merkkinä tietoisuuden esiasteesta. Vastaavan testin läpäisevät lähinnä vain kädelliset, norsut ja delfiinit. Tuotannossaan Rauhala pohtii, miten taide auttaa meitä ymmärtämään ympäröivää todellisuutta, miten mittaamme ilmiöitä, ja mikä rooli taiteella ja tieteellä on ihmisen evoluutiossa.

osmo-rauhala

Osmo Rauhala on paitsi kuvataiteilija myös filosofi, kauppatieteilijä KTM, kolumnisti ja luomuviljelijä. Hän asuu talvet New Yorkissa ja kesäisin hän viljelee sukutilaansa Nokian Siuron kylässä.

Peilitesti koostuu noin 40 maalauksesta ja yhdestä videoteoksesta. Esillä on pääasiassa taiteilijan uusinta tuotantoa. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Yleisöopastukset lauantaisin ja sunnuntaisin klo 13

Liput ja hinnasto
Varaa yksityisopastus ryhmällesi

Näyttely pohjakerroksessa 9.9.2017–13.5.2018: Didrichsenin kokoelman sydän