AKTUELLT PÅ DIDRICHSENS

Aktuella utställningar och information.

 Foto: Rauno Träskelin

MUSEITEKNIKER TILL DIDRICHSENS

Vi söker en museitekniker till en ordinarie tjänst i vårt team. I arbetet ingår uppgifter som anknyter till museala förhållanden, museets fastighetsteknik, uppbyggande av utställningar och deltagande i samlingens skötsel. Tjänsten inkluderar även uppgifter inom museisäkerhet.

LÄS MERA >

 Foto: Rauno Träskelin

NY UTSTÄLLNING: BJÖRN WECKSTRÖM – MÄNNISKA, MASKIN OCH SMYCKE

Utställningen Björn Weckström – Människa, maskin och smycke hyllar den mångsidiga konstnärens långa karriär.

Öppettider 11.9.2021–30.1.2022: Tis–sön kl. 11–18. Ingen förhandsbokning behövs för besök i utställningen. Läs våra riktlinjer för ett trgyggt museibesök.

Lyssna på ljudguidningar och podcastavsnitt med Björn Weckström.

Guidningar på finska på onsdagar kl. 13!

 Foto: Didrichsens konstmuseum / Susanna Lehtinen

FÖRBÄTTRAD ÖVERVAKNING I SKULPTURPARKEN

Under sommaren 2021 har Didrichsens ökad bekvaning i skulpturparken. 

Parken kan besökas men museets innegård och brygga är tillgängliga endast under museets öppettider.

 Kuva: Didrichsenin taidemuseo / Susanna Lehtinen

BJÖRN WECKSTRÖM'S VERK I SKULPTURPARKEN

Fem skulpturer av Björn Weckström finns i Didrichsens skulpturpark från och med juni 2021.

 

Utställningen Björn Weckström – Människa, maskin och smycke visas på Didrichsens konstmuseum 11.9.2021–30.1.2022. I utställningen ingår skulpturer och smycken av Weckström från 1960-talet till idag. En smyckesutställning som ingår i helheten genomförs i samarbete med Kalevala Koru.

LÄS MERA >

Foto: Per Olov Jansson

NY PODCAST OCH VIDEOGUIDNINGAR

Vår nyligen lanserade podcastepisod på engelska Tove Jansson, more than the creator of Moomin belyser hennes mångsidiga professionella och personliga liv. Hennes brorsdotter, Sophia Jansson, tar dig med på en resa från magiska somrar i den finska skärgården med sammetslena klippor, havsvikar och trädlösa öar till ämnen som berör Toves mod att vara sann mot sig själv under en tid då det inte alltid var lätt att vara kvinna i en kreativ bransch.

LYSSNA PÅ AVSNITTET >

Nu kan du bekanta dig med Tove Janssons utställning på museets YouTube-kanal. Våra guider Leena och Matilda berättar på videorna om utställningen och konstverken på finska och svenska. Den finskspråkiga guidningen är textad till engelska.

SE PÅ VIDEORNA >

Tove Jansson: Rökande flicka, 1940, Moomin Characters Oy Ltd, Foto: Yehia Eweis.

TOVE JANSSON -UTSTÄLLNINGEN FÖRLÄNGS!

Utställningen Tove Jansson – Att måla är det allra viktigaste fortsätter till 22.8.2021. Ursprungligen skulle utställningen stänga den sista maj men på grund av coronasituationen och den osäkra våren har museet beslutat förlänga utställningen över sommaren. Björn Weckström – Människa, maskin och smycke öppnar 11.9.2021 och pågår till slutet av januari 2022.

”Vi är glada över att lånarna av konstverken har förhållit sig positiva till en förlängning av lånetiden. Tove Janssons utställning har väckt omfattande intresse redan under de första veckorna. Genom att fortsätta den över sommaren kan vi erbjuda en större publik möjlighet att se utställningen”, konstaterar museichef Maria Didrichsen.

Museet är tillsvidare öppet med coronarestriktioner. Besökarna kan se utställningen genom att boka besök i förväg eller komma till museet utan bokning. Båda alternativen har egna besökarkvoter.

BOKA HÄR >

 

Vi öppnar upp nya bokningstider då vi vet när begränsningar i rörelsefriheten ska införas.

Om det inte går att släppa in fler besökare i utställningssalarna, kan besökarna vänta på sin tur på museets delvis täckta innergård.

 

MUSEIBESÖKET UNDER CORONATIDEN >

Vincent van Gogh: Självporträtt, 1887, Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Nederländerna. Foto: Rik Klein Gotink.

45 500 BESÖKARE PÅ VAN GOGH -UTSTÄLLNINGEN!

Utställningen Vincent van Gogh – Vägen till konstnär sågs av totalt 45 500 besökare, vilket placerar den på andra plats bland alla utställningar som museet arrangerat, efter Edvard Munch – Livets Dans år 2014. Tack till alla besökare!

Museet är stängt under utställningsbyte 1.–12.3.2021. På kommande 13.3.2021: Tove Jansson – Att måla är det allra viktigaste.

Läs våra uppdaterade riktlinjer för ett tryggt museibesök​.

 I första avsnittet berättar Jenny Didrichsen om museets historia

NYTT: DIDRICHSENS KONSTMUSEUMS PODCAST

EN KULTUROAS I HELSINGFORS​

Låt oss föra dina tankar till en annan tid och plats genom vår nylanserade podcast. Du kan lyssna till den här podcasten som en berättelse medan du vandrar genom museets omgivningar och interiörer, eller som en audioupplevelse när det passar dig bäst - var du än befinner dig. Vi hoppas att du kommer att tycka om den.

Lyssna till podcasten

Vincent van Gogh: Fiskare med sydväst, 1883. Samling Kröller-Müller Museum, Otterlo, Nederländerna. Foto: Rik Klein Gotink.

VINCENT VAN GOGH -UTSTÄLLNING FÖRLÄNGS MED EN MÅNAD!

Kröller-Müller-museet har beviljat Didrichsens Vincent van Gogh -utställning en månad förlängning på lånetiden, till 28.2.2021. Utställningens ursprungliga avslutningsdatum skulle ha varit 31.1.2021. Vägen till konstnär är den hittills mest omfattande van Gogh -utställningen i Finland och den har under tre månader besökts av 36 000 personer trots epidemins inverkan.

”Vi är glada och tacksamma över att vi har fått möjligheten att förlänga utställningen. Responsen på utställningen har varit otroligt positiv och vi upplever att vi har ett ansvar att uppfylla efterfrågan, så att så många som möjligt skall kunna besöka den i Finlands förhållanden sällsynta utställningen. Vi kommer att ytterligare förlänga öppettiderna under de två sista månaderna för att sprida besökarströmmarna så jämnt som möjligt, konstaterar museidirektör Maria Didrichsen.

Museet är stängt på grund av coronaepidemin åtminstone till den 24 januari. ”De ljuskänsliga teckningarna får nu vila i mörker i några veckor, vilket gör en förlängning av utställningen möjlig”, säger Didrichsen.

Foto: Didrichsens konstmuseet

STORA UPPLEVELSER I SMÅ KONSTMUSEER

SAM - Small Art Museums in Helsinki presenterar fem museer i Helsingforsregionen, små till storleken men stora till innehållet: Didrichsens konstmuseum och Villa Gyllenberg på Granö, Reitz stiftelses samlingar och Konsthemmet Kirpilä vid Hesperiaesplanaden samt Gallen-Kallela Museet i Tarvaspää. Fem möjligheter till unika konstupplevelser, fantastiska samlingar och högklassiga växlande utställningar i hemlik miljö.

Foto: Didrichsens konstmuseet

NÄRMARE 35 000 BESÖKARE PÅ KUUTTI LAVONENS UTSTÄLLNING

Utställningen Kuutti Lavonen – Tid och evighet som tog slut söndagen 23.8 sågs av totalt 34 300 besökare, vilket placerar den på fjärde plats bland alla utställningar som museet arrangerat. Tack till alla besökare!

Maria Didrichsen

Foto: Iiris Markkola / Didrichsens konstmuseum

MARIA DIDRICHSEN NY MUSEIDIREKTÖR

Peter Didrichsen, som lett Didrichsens konstmuseum sedan 1992, avslutade sitt chefskap den 31 mars 2020. Styrelsen för Didrichsens konstmuseums stiftelse har utnämnt intendent Maria Didrichsen till museidirektör från och med den 1 april 2020. Maria Didrichsen är den tredje direktören under museets 55-åriga historia. Under åren 1965–1992 leddes museet av Peter Didrichsens far, konststiftelsens och museets grundare Gunnar Didrichsen.