AKTUELLT PÅ DIDRICHSENS

Aktuella utställningar och information.

I första avsnittet berättar Jenny Didrichsen om museets historia

NYTT: DIDRICHSENS KONSTMUSEUMS PODCAST

EN KULTUROAS I HELSINGFORS​

Låt oss föra dina tankar till en annan tid och plats genom vår nylanserade podcast. Du kan lyssna till den här podcasten som en berättelse medan du vandrar genom museets omgivningar och interiörer, eller som en audioupplevelse när det passar dig bäst - var du än befinner dig. Vi hoppas att du kommer att tycka om den.

Lyssna till podcasten

Vincent van Gogh: Fiskare med sydväst, 1883. Samling Kröller-Müller Museum, Otterlo, Nederländerna. Foto: Rik Klein Gotink.

VINCENT VAN GOGH -UTSTÄLLNING FÖRLÄNGS MED EN MÅNAD!

Kröller-Müller-museet har beviljat Didrichsens Vincent van Gogh -utställning en månad förlängning på lånetiden, till 28.2.2021. Utställningens ursprungliga avslutningsdatum skulle ha varit 31.1.2021. Vägen till konstnär är den hittills mest omfattande van Gogh -utställningen i Finland och den har under tre månader besökts av 36 000 personer trots epidemins inverkan.

”Vi är glada och tacksamma över att vi har fått möjligheten att förlänga utställningen. Responsen på utställningen har varit otroligt positiv och vi upplever att vi har ett ansvar att uppfylla efterfrågan, så att så många som möjligt skall kunna besöka den i Finlands förhållanden sällsynta utställningen. Vi kommer att ytterligare förlänga öppettiderna under de två sista månaderna för att sprida besökarströmmarna så jämnt som möjligt, konstaterar museidirektör Maria Didrichsen.

Museet är stängt på grund av coronaepidemin åtminstone till den 31 januari. ”De ljuskänsliga teckningarna får nu vila i mörker i några veckor, vilket gör en förlängning av utställningen möjlig”, säger Didrichsen.

Vincent van Gogh: Sittande kvinna, 1882. Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat. Kuva: Rik Klein Gotink.

KONSTMUSEET ÄR STÄNGT 30.11.2020 –31.1.2021

Huvudstadsregionens samordningsgrupp för coronaviruset drog 5.1.2021 upp riktlinjer för nya begränsningar. Didrichsens konstmuseum är stängt från allmänheten 30.11.2020 – 31.1.2021 för att stävja spridandet av coronaviruset. Vi hoppas att det möjligt att öppna Vincent van Gogh – Vägen till konstnär -utställningen igen tisdagen 22 december. Då museet är stängt betjänar vi vår publik på museets nätsidor och sociala medier.

Vincent van Gogh: Självporträtt, 1887, Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Nederländerna. Foto: Rik Klein Gotink.

MUSEIBESÖKET UNDER KORONATIDEN

Uppdaterad 26.11.2020

Vi vill prioritera besökarnas trygghet och garantera alla ett trevligt museibesök även i undantagstider. Vi fäster speciell vikt vid renlighet och hygien. Vår personal hjälper gärna till om du har frågor gällande ditt besök.

Allmänna utställningsintroduktioner är inställda 21.11–13.12.2020

Riktlinjer för ett tryggt museibesök:

• THL rekommenderar användning av ansiktsmask på museer.

• Kom ihåg att hålla säkerhetsavstånd till övriga besökare och personal.

• Tvätta händerna ordentligt. Det finns handdesinfektionsmedel i toaletterna och vid kassan.

• Hosta i en näsduk eller i ärmen.

• Betala helst med kort.

• Om du har förkylningssymtom, flytta fram ditt besök.

• Vi fäster speciell vikt vid museets renlighet och hygien.

• Museets personal använder ansiktsmask eller visir.

• Besökarmängden kan vid behov begränsas och eventuella köer dirigeras utomhus.

Foto: Didrichsens konstmuseum

AKTUELL INFORMATION OM KÖERNA

Uppdaterad 26.11.2020

Kötiderna till Vincent van Gogh -utställningen har under de senaste veckosluten varit måttliga (max 15–20 minuter), och under vardagarna ti–fre har köerna varit ännu kortare eller obefintliga. Enligt de nya begränsningarna som trätt i kraft 23.11, begränsar vi ytterligare mängden besökare som samtidigt vistas i utställningsutrymmena, vilket kan leda till köbildning eller förlänga kötiderna.

Museivakterna följer helhetssituationen och tar in besökare i den mängd som säkerhetsföreskrifterna påbjuder. Genom åtgärderna vill erbjuda en behaglig museivistelse för alla våra besökare.

FÖRBJUDNA FÖREMÅL PÅ VAN GOGH -UTSTÄLLNING

• Mat och dryck, inklusive tuggummi och godis

• Väskor, kassar och ryggsäckar som är större än A4

• Stora ytterkläder och jackor

• Vassa och skärande föremål

• Lättantändliga och explosiva substanser

• Vapen och ammunition

• Övriga föremål som övervakarna bedömer som olämpliga

STORA UPPLEVELSER I SMÅ KONSTMUSEER

SAM - Small Art Museums in Helsinki presenterar fem museer i Helsingforsregionen, små till storleken men stora till innehållet: Didrichsens konstmuseum och Villa Gyllenberg på Granö, Reitz stiftelses samlingar och Konsthemmet Kirpilä vid Hesperiaesplanaden samt Gallen-Kallela Museet i Tarvaspää. Fem möjligheter till unika konstupplevelser, fantastiska samlingar och högklassiga växlande utställningar i hemlik miljö.

NÄRMARE 35 000 BESÖKARE PÅ KUUTTI LAVONENS UTSTÄLLNING

Utställningen Kuutti Lavonen – Tid och evighet som tog slut söndagen 23.8 sågs av totalt 34 300 besökare, vilket placerar den på fjärde plats bland alla utställningar som museet arrangerat. Tack till alla besökare!

Maria Didrichsen

Foto: Iiris Markkola / Didrichsens konstmuseum

MARIA DIDRICHSEN NY MUSEIDIREKTÖR

Peter Didrichsen, som lett Didrichsens konstmuseum sedan 1992, avslutade sitt chefskap den 31 mars 2020. Styrelsen för Didrichsens konstmuseums stiftelse har utnämnt intendent Maria Didrichsen till museidirektör från och med den 1 april 2020. Maria Didrichsen är den tredje direktören under museets 55-åriga historia. Under åren 1965–1992 leddes museet av Peter Didrichsens far, konststiftelsens och museets grundare Gunnar Didrichsen.

ÖPPETTIDER

Mån 10–18 / Tis–fre 10–20 / Lör–sön 10–18