Piikkipää_banneri.jpg

BJÖRN WECKSTRÖM

11.9.2021–30.1.2022

MÄNNISKA, MASKIN OCH SMYCKE
11.9.2021–30.1.2022

Utställningen Björn Weckström – Människa, maskin och smycke visas på Didrichsens konstmuseum 11.9.2021–30.1.2022. I utställningen ingår skulpturer och smycken av Weckström från 1960-talet till idag. En smyckesutställning som ingår i helheten genomförs i samarbete med Kalevala Koru. Ett antal av Weckströms skulpturer finns i Didrichsens skulpturpark redan från och med juni 2021.

I sin produktion använder Weckström fördomsfritt olika material. Ofta har han i sitt konstnärsarbete utgått från materialet och till exempel i hans smycken betonas materialets naturliga egenskaper och karaktär. Materialet spelar en viktig roll också i den meditativa gruppen av skulpturer från tidigt 70-tal som ingår i utställningen. Försilvrade bronsstycken har gjutits in i självlysande akrylkuber. I en sal med dämpad belysning kallar skulpturgruppen till stillhet och där betraktaren i lugn och ro kan studera verkens detaljer.


Från materialabstraktivism övergick Weckström mot slutet av 1970-talet till ett figurativt uttryck. Han påverkades också mycket av att ha arbetat länge i Italien. Hos Weckström möter antikens myter nutida vetenskapliga framsteg och fantasier – erövrandet av rymden, genmanipulation och maskinernas revolution. Utställningens stora, glänsande bronsskulpturer från 1980- och 90-talen, maskinmänniskorna, är som en vision av en framtid av teknologiska framsteg. Konsten kan skapa en flygande människa, en bättre och starkare människohybrid.


Björn Weckström har rönt internationella framgångar som smyckesskapare sedan 1960-talet. I den smyckesutställning på Didrichsens som genomförs i samarbete med Kalevala Koru visas 86 smycken från olika skeden av Weckströms karriär, bl.a. Den blommande muren som gav honom hans internationella genombrott i mitten av 1960-talet, samt halssmycket Planetariska dalar som hör till hans mest kända och som också är med i den första Stjärnornas krig-filmen.


Sina mest kända smycken har Weckström designat för finländska Lapponia Jewelry. År 2005 övergick Lapponia Jewelry i Kalevala Koru Oy:s ägo och idag är Lapponia en del av varumärket Kalevala.


Utställningsverken har lånats från konstnären, Kalevala Koru Oy och Koy Tapiolan Vesiputoustalo. I utställningen ingår också ett verk ur Didrichsens samling.

 

Lyssna:


LJUDGUIDNINGAR >

PODCAST >

Öppettider:

 

Tis–sön kl. 11–18. Ingen förhandsbokning behövs för besök i utställningen.

 

RIKTLINJER FÖR ETT TRYGGT MUSEIBESÖK >