top of page

EILA HILTUNEN

 Näyttely on päättynyt 

10.9.2022–29.1.2023

Materian runous – Eila Hiltunen 100 vuotta

NÄYTTELY ON PÄÄTTYNYT.  Kiitos kaikille lähes 30 000 kävijälle! 

Eila Hiltusen sanoin kuvanveistäjä on materian runoilija. Kuvanveistotaiteen ytimessä ovat materiaalin luonne ja ominaisuudet sekä tekniikan mahdollisuudet.

Sukupolvensa kansainvälisimpiin taiteilijoihin lukeutuneen Hiltusen syntymästä tulee 22.11.2022 kuluneeksi sata vuotta. Taiteilijan perillisten ja Didrichsenin taidemuseon laatima juhlanäyttely esittelee Hiltusen 1940-luvulla alkanutta taiteilijanuraa sen loppuun asti.

 

Eila Hiltunen uudisti ilmaisuaan jatkuvasti. Näyttely käsittää laajan valikoiman Hiltusen varhaisia pronssiveistoksia, 1950-luvun kubismivaikutteista kuvanveistoa sekä myöhäisempiä, suoraan metalliin työstettyjä, muodoltaan avoimia abstrakteja teoksia. Hiltunen omaksui hitsaamisen työskentelyynsä 1950-luvun lopulta lähtien – syntyneet teokset ovat taiteilijan tunnusomaisinta taiteellista perintöä.

 

Hiltunen näki itsensä ennen muuta monumenttien luojana: taiteilijaa työllistäneitä monumentaalihankkeita – toteutuneita ja toteutumattomia – esitellään luonnosten ja kuvien avulla. Taiteilijalle keskeisiä teemoja olivat liikevaikutelma sekä luontoon palautuvat kasvun ja kukoistuksen muodot.

 

Didrichsenin taidemuseon perustajat Gunnar ja Marie-Louise Didrichsen tutustuivat Eila Hiltuseen 1960-luvulla, ja museon kokoelmiin hankittiin useita taiteilijan teoksia. Niiden lisäksi näyttelyn teoksia –veistoksia, mitaleja ja koruja – on saatu lainaan kotimaisista museo-, säätiö- ja yksityiskokoelmista.

Linkki podcast-jaksoon Composing a sculpture -- Eila Hiltunen and the Sibelius Monument.

Eila Hiltusen 100-vuotissyntymäpäivän ohjelma

Dokumenttifilmi kuvakavalkadin alla.

Materia

Dokumentti:

Eila Hiltunen – Aikojen saatossa

Eila Hiltunen

Aikojen saatossa

2001/2022

25 min

Käsikirjoitus ja ohjaus: Rauni Järvilehto

Tuotanto: Pohjantähti elokuva oy

bottom of page