top of page

EILA HILTUNEN

 Utställningen har avslutats 

10.9.2022–29.1.2023

Materiens poesi – Eila Hiltunen 100 år

Utställningen har avslutats. Tack till alla nästan 30 000 besökare! 

Enligt Eila Hiltunen är skulptörer ”materiens poeter”. Skulpturkonstens kärna utgörs av materialets karaktär och egenskaper samt teknikens möjligheter.
 

Den 22 november 2022 har det gått hundra år sedanen av sin tids mest internationella konstnärer, Eila Hiltunen, föddes. Jubileumsutställningen, arrangerad
av konstnärens arvingar och Didrichsens konstmuseum, presenterar Hiltunens konstnärskarriär från början av 1940-talet ända till slutet.

 

Eila Hiltunen förnyade ständigt sitt uttryck. Utställningen omfattar ett brett urval av Hiltunens tidiga bronsskulpturer, kubistiskt influerade skulpturer från 1950-talet och senare abstrakta verk med öppen form som är direkt bearbetade i metall. Hiltunen använde sig av svetsning i sitt arbete från slutet av 1950-talet och framåt – de verk som blev resultatet är konstnärens mest utmärkande konstnärliga arv.

 

Hiltunen såg sig själv framför allt som en skapare av monument. Monumentalprojekt som sysselsatt konstnären, förverkligade och oförverkligade, presenteras med hjälp av skisser och bilder. För konstnären var de centrala temana intrycket av rörelse och de former av tillväxt och blomning som återkommer i naturen.
 

Grundarna av Didrichsens konstmuseum, Gunnar och Marie-Louise Didrichsen, bekantade sig med Eila Hiltunen på 1960-talet och flera verk av konstnären förvärvades till museets samling. Förutom dessa har utställningens konstverk – skulpturer, medaljer och smycken – lånats från inhemska musei-, stiftelse- och privatsamlingar.

Link till podcast-avsnittet Composing a sculpture -- Eila Hiltunen and the Sibelius Monument

Materia

Dokumentär:
Eila Hiltunen  Tidens gång

Eila Hiltunen

Tidens gång

2001/2022

25 min

Manus och regi: Rauni Järvilehto

Produktion: Pohjantähti elokuva oy

bottom of page