top of page

ELINA 
BROTHERUS

11.2.–28.5.2023

Besökaren
11.2.–28.5.2023

Utställningen Elina Brotherus – Besökaren på Didrichsens konstmuseum jämställer Brotherus nya verk med centrala teman från hennes långa karriär. Utställningen drar nytta av museets unika atmosfär och är den första visningen av Brotherus fotografiska serie Visitor (Villa Didrichsen), som hon fotograferat på Didrichsens 2021– 2022. Arkitekt Viljo Revell ritade byggnaden (1958, 1964) på Granö i Helsingfors ursprungligen som bostad för Marie-Louise (1913–1988) och Gunnar Didrichsen (1903–1992). Parets passion att samla konst ledde till att de skapade Didrichsens konstmuseum 1965 i anslutning till sitt hem.

 

Att fotografera en byggnad är som att göra ett porträtt av en person: man måste visa platsens egenskaper och essens. Varje hus har en själ, och för Didrichsen är det konstsamlingen. Samlingen har existerat före huset och har varit vägledande för arkitekt Viljo Revell när han ritade byggnaden.

 

Elina Brotherus

 

Utgångspunkten för serien Visitor (Villa Didrichsen) var Brotherus frihet att bolla med museibyggnadens arkitektur, interiör och konstsamling. I sina bilder skapar Brotherus en alternativ verklighet till byggnadens kända historia. Figurerna på bilderna, besökarna, väcker rummen till liv genom sin närvaro: de talar i telefon, förbereder middagar, ligger vid poolen och planerar konstutställningar. Brotherus, som är väl insatt i konsthistoria, skapar sina bilder också genom hängningar med verk ur museets samling. Hon behandlar verken t.ex. enligt färg eller genom att reflektera verkens teman. Brotherus söker efter platsens specifika karaktär; i serien Visitor fördjupar hon sin forskning om det levda rummet och om bildkonsten och dess traditioner.

De foto- och videoverk som valts ut för utställningen från Brotherus tidigare produktion har tematiska kopplingar till serien Visitor (Villa Didrichsen) – från arkitektur till konsthistoriska omtolkningar av den vilande figuren och badande som tema. Vid sidan av konsthistoria och arkitektur är litteraturen en viktig inspirationskälla för Brotherus arbete, vilket uttrycks i utställningen genom serien Sebaldiana. Memento mori (2019).

Konstnärens guidning och signering av utställningspublikationer:

11.2, 18.2, 25.3, 29.4, 20.5, 27.5, 28.5
kl. 13:00

YOU LIVE WITH ME
bottom of page