top of page

COLLECTION HIGHLIGHTS

DIDRICHSENS KONSTMUSEUMS SAMLING

INTERNATIONELL BILDKONST

Totalt omfattar Didrichsens samlingar tusen konstverk. Ett selektivt urval visas i samband med de varierande utställningarna och ca 15 skulpturer är permanent placerade i skulpturparken. Med några års mellanrum arrangeras samlingsutställningar

På rekommendation av arkitekt Viljo Revell skaffade Didrichsens den brittiske konstnären Henry Moores skulptur Reclining Figure on Pedestal (Vilande figur) år 1961. Det var startskottet för Didrichsens växande intresse för internationell modernism. Pionjärer inom modernismen, som Wassily Kandinsky och övriga mästare från 1900-talet, från Salvador Dalí till Pablo Picasso, inspirerade Didrichsens till nya anskaffningar. Samlingen innefattar verk av bl.a. Joan Miró, Fernand Léger, Alberto Giacometti, Mark Rothko och Jean Arp.

Foto: Jussi Pakkala om inte annat anges

ULKOMAINN MAALAUS JA VEISTOTAIDE

CARL-HENNING PEDERSEN OCH COBRA-GRUPPEN

Gunnar Didrichsen följde konstströmningarna i sitt hemland Danmark med stort intresse. Besöken till Louisiana-museet väckte engagemanget för dansk avantgarde och speciellt den under 1940–50 talet aktiva CoBrA-gruppen, med Carl-Henning Pedersen i spetsen. Utgångspunkten i det konstnärliga uttrycket för gruppen låg i spontanitet och individualitet, som en motvikt till traditioner och programbundenhet. Pedersens konst presenterades i en utställning i museet 1968.

SKULPTUR

MÅLNINGAR, RITNINGAR OCH GRAFIK