top of page
Marie-Louise ja Gunnar Didrichsen 1965_kuva Didrichsen nettiin.jpg

Utställningen har avslutats

DIDRICHSEN
Hem, konst, historia

10.6.–27.8.2023

DIDRICHSEN
Hem, konst, historia
10.6.–27.8.2023

Didrichsens konststiftelse 60 år

Sommarutställningen presenterar ett brett urval av museets egen samling. Utställningen hyllar den konststiftelse som grundades av Gunnar och Marie-Louise Didrichsen 1963 och som var utgångspunkten för skapandet av Didrichsens konstmuseum två år senare.

Familjens hem, den Viljo Revell-designade Villa Didrichsen (1958), byggdes ut med en galleriflygel (1964) för att ge plats åt den växande konstsamlingen. Genom passionen för konst, idén om en stiftelse och en utbyggning av utrymmena, fick Didrichsens konstsamling en ny dimension. Samlingens höga kvalitet var en förutsättning för att grunda stiftelsen.

Utställningen visar hur stiftelsens konstsamling utvecklades och vilka prioriteringar den byggde på. De varierande temana är uppdelade i museets olika utrymmen: en del av interiören har återställts och verken hängts på sina traditionella platser i Villa Didrichsen. 1960-talet, en period av ambitiös tillväxt i samlingen, presenteras som en intensiv anskaffning av verk. Hörnstensverken i samlingen visar på de nya intressen som öppnades upp genom resor och nätverk i konstvärlden. Kulturhistoriska föremål har placerats parallellt med modern skulptur. Ett avsnitt om finsk konst från 1970-talet visar långvariga band mellan konstsamlarparet och ett antal konstnärer. Publikens favoriter i Didrichsens konstsamling samt museets danska rötter har även lyfts fram.

I år har det gått 60 år sedan stiftelsen grundades och 120 år sedan Gunnar (1903–1992) och 110 år sedan Marie-Louise (1913–1988) föddes. Paret är också representerat i utställningen genom material som valts ut ur museets arkiv.

KOTI TAIDE TARINA
bottom of page