/ Lehdistö

Svenskt Tenn Didrichsenillä 25.5.-9.9.2018:

Estrid Ericson ja Josef Frank – muotoilun uudistajat

Didrichsenin odotettu kesänäyttely esittelee ikonisen ruotsalaisen designyrityksen Svenskt Tennin ensimmäistä kertaa taidemuseossa Suomessa. Yrityksen 90-vuotista historiaa esitellään sen perustajan, Estrid Ericsonin (1894–1981)  ja pääsuunnittelijan, Josef Frankin (1885–1967) tuotannon kautta. Näyttelyssä nähdään sisustuksia, kattauksia, huonekaluja, tekstiilejä, arkistomateliaalia sekä harvoin esillä olleita Josef Frankin akvarelleja.

 

Estrid Ericson perusti Firma Svenskt Tennin vuonna 1924. Yritys aloitti toimintansa tinatuotteiden valmistuksella ja myynnillä, mistä myös nimi Svenskt Tenn on lähtöisin. Kymmenen vuotta myöhemmin Ericson palkkasi yrityksensä suunnittelijaksi itävaltalaisen arkkitehdin, Josef Frankin, mistä alkoi tuottoisa yhteistyö. Yhdessä Ericson ja Frank loivat äärimmäisen persoonallisen ja rajoja rikkovan tyylin, jossa oli vaikutteita sekä wieniläisestä eleganssista että ruotsalaisesta funktionalismista.

Didrichsenin näyttely esittelee Svenskt Tennin historiaa alkuperäisesineiden, arkistomateriaalin, luonnosten, sisustusten ja kattausten kautta. Villa Didrichsenin olohuoneessa kävijä voi kokea astuvansa sisään Estrid Ericsonin rakastettuun Tolvekarna-kesähuvilaan lähellä Tukholmaa. Museon pohjakerroksessa on esillä Estrid Ericsonin suunnittelemia tinaesineitä, jotka ovat saaneet inspiraationsa hänen lukuisista matkoistaan eri puolilla maailmaa. Ne on sijoitettu rinnakkain Didrichsenin kokoelman aasialaisten ja esikolumbiaanisten muinaisesineiden kanssa.

Näyttelyn kuriositeetti ovat akvarellit, joita Josef Frank maalasi viimeisinä vuosinaan. Maalaukset on löydetty vasta äskettäin ja niitä esiteltiin ensimmäisen kerran Millesgårdenin näyttelyssä Tukholmassa vuonna 2016.

”Didrichsenin taidemuseo on yrityksellemme juuri oikeanlainen koti. Josef Frankin estetiikka ja muotoiluhistoria tulevat oikeuksiinsa sen ainutlaatuisissa puitteissa”, toteaa Svenskt Tennin taiteellinen johtaja Thommy Bindefeld.

Svenskt Tenn nähdään kesällä myös Hanasaaren kulttuurikeskuksessa, missä esitellään Svenskt Tennin nykymuotoilua, ja Helsingin keskustan Stockmannin pop-up -myymälässä.

 

Medialle

Tiedotustilaisuus torstaina 24.5. Tilaisuus alkaa Hanasaaren kultuurikeskuksessa klo 10 ja jatkuu Didrichsenillä klo 11. Näyttelyä esittelevät Svenskt Tennin toimitusjohtaja Maria Veerasamy ja luova johtaja Thommy Bindefeld. Paikalla on myös Josef Frankin akvarelleja tutkinut taidehistorioitsija Anna Sievert.

Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt: Maria Didrichsen, Didrichsenin taidemuseo, p. 040 552 1000, maria(a)didrichsenmuseum.fi

Valokuvat: http://holvi.artstudio.fi/didrichsen (käyttäjätunnus: didrichsen, salasana: pressi)