/ Lehdistö

31.1.2017
Vapaa julkaistavaksi

Ahti ja Maija Lavosen taidetta Didrichsenille

Yhteisiä ajatuksia esittelee taiteilijapariskunnan yhdessä lähes 60 vuoden tauon jälkeen

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen torstaina 8.2. klo 11 – taiteilija Maija Lavonen on paikalla

Ahti ja Maija Lavosen näyttely kokoaa samaan näyttelytilaan kahden itsenäisen, eri medioiden taiteilijoiden tuotantoa eri aikakausilta. Esillä on Ahti Lavosen informalistisia maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa 1950- ja 60-luvuilta sekä Maija Lavosen kokeilevaa tekstiilitaidetta myöhemmiltä vuosikymmeniltä, mm. ryijyjä ja valokuitutekniikalla toteutettuja töitä. Maija Lavosen viimeisimmät teokset ovat vuosilta 2016–2017.

 

Vas. Ahti Lavonen, Mercurio III, 1965, Sara Hildénin taidemuseo; oik. Maija Lavonen, Taivas itkee, 2017.

Ahti Lavonen (1928–1970) oli Suomen maalaustaiteen 1960-luvun keskeisiä hahmoja – rohkea kokeilija ja osallistuva toimija, joka aktiivisesti seurasi sekä kansainvälistä että suomalaista taidekenttää eikä vierastanut omaksumansa avaamista julkisuudessa. Lavosen kansainvälisyys ja tyypillinen materiaali-ilmaisu erottivat hänet ajan muista suomalaisista modernisteista.

Ahti Lavoselle myönnettiin Valtion taidepalkinto vuonna 1965 ja Pro Finlandia -palkinto vuonna 1969. Hänen varhainen kuolemansa 1970 katkaisi määrätietoisen taiteilijanuran sen huipussaan.

Maija Lavosen (1931–) taiteilijanuran lähtökohdat ovat tekstiilitaiteen materiaalitietoisuudessa ja käsityöläisyydessä. Opiskelu, työskentely, näyttelyt ja tilaustyöt muodostavat toisiinsa liittyvän ketjun, joka ulottuu jo kuudelle vuosikymmenelle. Maija Lavosen materiaali- ja tekniikkavalinnoille on tyypillistä ennakkoluuloton tekstiilitaiteen uudelleenajattelu sekä teoksen kontekstin hyvä ymmärtäminen. Ilmaisultaan pelkistettyjen teosten aiheet liittyvät pohjimmiltaan luontoon.

Lavosen viimeisimmät työt, kuten Taivas itkee, ovat kantaaottavia. ”Tänään olemme siinä vaiheessa, jolloin huoli luonnon tasapainon järkkymisestä on kaikkialla tiedossa, mutta kuinka saamme puututuksi, pysäytetyksi tämän lyhytnäköisen etenemisen?” Maija Lavonen pohtii.

Maija Lavonen on tehnyt myös lukuisia julkisia töitä mm. Eduskuntataloon, Suomen Pankkiin, Kansallisoopperaan, eri ministeriöihin ja kirkkoihin sekä toimisto- ja kulttuurirakennuksiin. Hän on saanut Taideteollisuuden valtionpalkinnon 1981 sekä Pro Finlandia- ja Kirkon Engel-palkinnon 1992. Vuonna 1996 Maija Lavonen valittiin vuoden tekstiilitaiteilijaksi.

Yhteisiä ajatuksia

Näyttelyn lähtökohtana on taiteilijapariskunnan yhteinen taidekäsitys: kiinnostus tilaan, materiaaliin, tunnelmaan ja henkisyyteen. Näyttelyssä nähdään Ahti Lavoselta maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia. Maija Lavoselta on esillä mm. ryijyjä, valokuituteoksia ja kirkkotekstiileitä. Lisäksi näyttelyssä on esillä Ahti Lavosen Kustannusosakeyhtiö Otavalle suunnittelemia kirjankansikuvituksia.

Taiteilijapariskunnan ensimmäisestä, Kemissä vuonna 1959 pidetystä spontaanista yhteisnäyttelystä nähdään myös kaksi akvarellia: Ahti Lavosen Ilta Karasjoella ja Maija Lavosen Näkymä Norjan Russenesissä. Didrichsenin taidemuseon kevään 2018 näyttely onkin siis tavallaan Lavosten toinen yhteisnäyttely. Didrichsenit tutustuivat Ahti Lavoseen vuonna 1965 ja hankkivat häneltä neljä maalausta, joista kolme on esillä näyttelyssä.

Näyttelyn työryhmän muodostavat Maija Lavonen ja Didrichsenin taidemuseo.

 

Medialle

Tiedotustilaisuus Didrichsenin taidemuseossa torstaina 8.2. klo 11. Taiteilija Maija Lavonen on paikalla tilaisuudessa.

Ilmoittautumiset, yhteydenotot ja haastattelupyynnöt: Maria Didrichsen, Didrichsenin taidemuseo, p. 040 552 1000, maria(a)didrichsenmuseum.fi

Valokuvat: http://holvi.artstudio.fi/didrichsen (käyttäjätunnus: didrichsen, salasana: pressi)