/ Media

15.1.2019

Karoliina Hellbergs estetiska vålnader på Didrichsens 25.1–5.5.2019

Hellbergs separatutställning presenterar konstnärens produktion från de senaste fem åren.

Välkommen till pressvisning torsdag 24.1.2019 kl. 11.00 i konstnärens närvaro.
Av de övriga Pro Arte -konstnärerna är Sari Bremer och Kim Simonsson närvarande. 

Bildkonstnär Karoliina Hellbergs Pro Arte utställning öppnas på Didrichsens konstmuseum den 25 januari. Separatutställningen inkluderar målningar, pappersarbeten och glasföremål, med tyngdpunkt på åren 2017–2018. I tillägg till Hellbergs separatutställning visas verk av de tidigare Pro Arte konstnärerna i Villa Didrichsens utrymmen.

Karoliina Hellberg: Papegojtulpaner, 2018 (privatsamling) Foto: Jussi Tiainen

Mottagaren av Didrichsens Pro Arte utmärkelse, Karoliina Hellberg (f. 1987, Borgå) har utbildat sig till konstmagister vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi år 2015. Hellbergs verk har visats i separatutställningar bl.a. på Galerie Anhava och HAM-galleriet och hon har även framträtt i Borgå, Ekenäs, S:t Petersburg, Kotka, London, Köpenhamn och Stockholm. Hellberg bor och arbetar i Helsingfors.

Estetiska vålnader och ekon från rokoko

Visningen omfattar totalt 34 verk, som Hellberg skapat under åren 2014–2018. Fokus ligger på åren 2017–2018, varav merparten visas för första gången i Helsingfors. Alla verk kommer från privatsamlingar, utom verket Dörr, som Didrichsens konstmuseum skaffat till sin samling. Sju verk – målningar, pappersarbeten och glasskulpturer, har gjorts enkom för denna utställning. I samarbete med Helsingin kivipaino har Hellberg även planerat och förverkligat en unik tapetvägg.

Begreppet estetiska vålnader är en central metod för Karoliina Hellbergs skapande: “Tanken om estetiska vålnader är för mig ett metodiskt förhållningssätt till att måla. Yves Saint Laurent använde termen när han avslutade sin karriär år 2002. För mig innebär de estetiska vålnaderna att synliggöra det osynliga i en målning. Jag kan till exempel använda vissa föremål eller växter för att symbolisera personer, hemligheter eller minnen.”

I Hellbergs nya pappersarbeten kan man skönja ett intresse för rokoko. Kompositionerna och den erotiskt laddade stämningen i rokokokonst har influerat Hellbergs skildringar av personer och parförhållanden. Referenser till pappersarbetena kan man även se i Hellbergs större målningar:

”Ett motiv från ett pappersverk kan återfinnas i en detalj i målningarna, till exempel som en bild på en kruka eller en papperslapp limmad på väggen”, berättar Hellberg.

Utställningen har anpassats till museets arkitektur

Karoliina Hellberg har fått inspiration av Didrichsens konstmuseums arkitektur och stämning för planeringen av utställningen.

”Jag tycker att Didrichsens konstmuseum är ett av de vackraste museerna i Helsingfors. Museet och museets utrymmen har påverkat mitt val av verk och speciellt hängningens dramaturgi. I parkettsalen ville vi skapa en hemlighetsfull miljö medan ljuset får flöda i den stora utställningssalen”, konstaterar Hellberg.

Utställningens arbetsgrupp har bestått av Karoliina Hellberg och Didrichsens konstmuseum.

Pro Arte utmärkelsen har delats ut fyra gånger till en ung konstnär. Tidigare Pro Arte konstnärerna är Sari Bremer, Kim Simonsson och Tamara Piilola  

Pro Arte utmärkelsen delades ut första gången år 2003. Den fjärde utmärkelsen som nu delats ut inkluderar ett stipendium, en utställning på Didrichsens, produktion av en utställningskatalog och anskaffning av ett konstverk till museets samlingar. Projektet har möjliggjorts tack vare allmänhetens, Museets vänners och övriga personers och organisationers stöd till Pro Arte insamlingen.

I samband med Hellbergs utställning visas ett urval nya verk av de tidigare Pro Arte konstnärerna Sari Bremer (f. 1976), Kim Simonsson (f. 1974) och Tamara Piilola (f. 1977) i museets villaflygel. Presentationen inkluderar grafiska verk, skulpturer och målningar.

Utställningens samarbetspartners: Handelsbanken, Transmeri Group och Grano. Specialaffären för inredningsfärger Måla & More har donerat utställningens Annie Sloan Chalk Paint™ -målfärger.

Pressvisning på Didrichsens torsdag 24.1.2019 kl. 11.00

Kontakt och intervjubokningar: Maria Didrichsen, Didrichsens konstmuseum, tel. 040 552 1000, maria@didrichsenmuseum.fi

Anmälningar till pressvisningen: Iiris Markkola, Didrichsens konstmuseum, tel. 010 2193 972, iiris.markkola@didrichsenmuseum.fi

Fotografier: http://holvi.artstudio.fi/didrichsen (användarkod: didrichsen, lösenord: pressi)