fbpx

/ Museo

Didrichsenin taidemuseo

Didrichsenin taidemuseo sijaitsee Helsingin Kuusisaaressa, arkkitehti Viljo Revellin Marie-Louise ja Gunnar Didrichsenille suunnittelemassa, kahdessa osassa (1957 ja 1964) valmistuneessa rakennuksessa.

Museossa järjestetään vuosittain pääsääntöisesti kolme vaihtuvaa näyttelyä. Kokoelmiin kuuluu suomalaista ja kansainvälistä kuva- ja veistotaidetta sekä muinaisten korkeakulttuurien esineistöä. Rakennusta ympäröi julkinen veistospuisto, joka on aina avoinna.

olohuone3Villa Didrichsen, kuva: Rauno Träskelin.

Didrichsenin kokoelma on syntynyt rakkaudesta taiteeseen. Taidetta keräävä pariskunta Marie-Louise (1913–1988) ja Gunnar (1903–1992) Didrichsen hankkivat taideteokset yhteisestä mieltymyksestä. Aluksi pariskunta keräsi vanhempaa suomalaista taidetta, ja vähitellen kiinnostus siirtyi vanhoista mestareista moderniin maalaustaiteeseen.

Kokoelmaan kuuluu suomalaista 1900-luvun taidetta niin Pekka Haloselta, Helene Schjerfbeckiltä, Reidar Särestöniemeltä kuin Laila Pulliselta. Kansainvälisistä taiteilijoista mukana ovat mm. Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Joan Miró, Fernand Léger, Alberto Giacometti, Marc Rothko ja Jean Arp. Lisäksi kokoelmissa on muinaisten itämaisten korkeakulttuurien esineistöä sekä Suomen ainoa esikolumbiaaninen kokoelma, joka sisältää ainutlaatuisia esineitä mm. Meksikon, Keski-Amerikan ja Andien alueilta.

Museorakennuksen ensimmäinen osa, Villa Didrichsen, valmistui  vuonna 1958 Didrichsenin perheen kodiksi, ja näyttelysiipi kuusi vuotta myöhemmin vuonna 1964. Rakennus edustaa puhdaslinjaista modernismia, jossa näkyvät myös kansainvälisen betonibrutalismin vaikutteet.

Museo avattiin yleisölle 1965 Didrichsenin perheen huvilan yhteyteen. Aluksi museo oli auki vain kahdesti viikossa, kunnes 1997 aukioloajat laajenivat ja toiminta aktivoitui. Vuosien 2013 ja 2014 aikana museossa toteutettiin peruskorjaus, jolloin turvallisuutta ja saavutettavuutta lisättiin.

Nykyään museossa vierailee noin 30 000–60 000 kävijää vuodessa. Suosituin näyttely on ollut Edvard Munch – Elämän tanssi (2014–2015) 70 000 kävijällä. Näyttely- ja tapahtumatoiminnan lisäksi museo on tuottanut vuodesta 1997 lähtien lukuisia näyttelyihin ja kokoelmiin liittyviä taidejulkaisuja.

Lue lisää museon taustasta ja perustajista

Vieraile museossa

Museo Iconic Houses- sivustolla