fbpx

/ Viljo Revell

Viljo Revell      Villa Didrichsen     Toronton kaupungintalo     Revellin projekteja

 

Viljo Revell (1910–1964) on yksi Suomen arkkitehtuurin suurimpia nimiä, joka myös saavutti laajaa kansainvälistä mainetta. Hänen läpimurtotyönsä oli Niilo Kokon ja Heimo Riihimäen kanssa suunniteltu Lasipalatsi vuonna 1935, joka oli ensimmäinen puhtaasti funktionalistinen rakennus pääkaupungissa. Valmistuttuaan arkkitehdiksi v. 1936 hän avusti Alvar Aaltoa Pariisin maailmannäyttelyn paviljongin suunnittelu- ja rakennustehtävissä.

Viljo Revell

Viljo Revellillä oli kaikki hyvän arkkitehdin ominaisuudet. Hänen arkkitehtuurille oli tunnusomaista selkeys ja puhdaslinjaisuus; hän oli avarakatseinen, looginen ja kärsivällinen. Hänellä oli kyky ennakoida tulevaisuuden rakennusteknisiä ongelmia ja pyrki ratkaisemaan ne jo omissa projekteissaan.

Revellin tyyli

Monien teknisesti vaikeiden ratkaisujen toteuttajana Revell oli uranuurtaja, mutta hänen arkkitehtuurissaan tekniikka ei koskaan päässyt voitolle humaanista suhtautumisesta. Toisen maailmansodan jälkeen Revellin tuotannossa kuvastuvat kansainvälisessä arkkitehtuurissa tapahtuneet muutokset kuten betonitekniikan ja elementtiteollisuuden tarjoamat mahdollisuudet. Englannissa syntyneestä käsitteestä ”betonibrutalismi” hän otti vaikutteita ja tätä esintyy mm. Citykorttelissa, (Makkaratalo), sekä Didrichsenin Taidemuseon ulkorakenteissa.

Revellin tyylistä tuli käsite 50-luvun taitteessa. Kysymys ei ollut pelkästään rakennuksen ulkoisista ominaisuuksista, vaan Revell pyrki menemään syvemmälle tavoitteenaan löytää rakennuksen todellinen luonteenlaatu. Rationaalinen ajattelu pääsi etusijalle ohittaen sodanjälkeisen romantiikan. Yksityiskohdat olivat hyvin pelkistettyjä ja ulko- ja sisätilat sidottiin näkymättömästi toisiinsa.

Revellin työt

Viljo Revellin ja hänen avustajiensa suurin voitto oli Toronton kaupungintalon kansainvälisen suunnittelukilpailun ensimmäinen palkinto 520 muun ehdotusten joukosta. Hän ei valitettavasti itse ehtinyt nähdä jättiläistyötään täysin valmiina sisustustöineen, vaan menehtyi Helsingissä vasta 54- vuotiaana vuonna 1964.

Viljo Revellin merkittävimpiä töitä:

1935 Lasipalatsi, Helsinki

1948 Hotelli Palace, Helsinki

1951 Meilahden kansakoulu, Helsinki

1953 Tornitalo, Tapiola, Espoo

1953 Asuntoreformikilpailu, ehdotus ”Sininen nauha” (ei toteutunut)

1955 Kudeneule, Hanko

1957 Vatialan siunauskappeli, Tampere

1957 Huvila Marie-Louise ja Gunnar Didrichsen, Kuusisaari, Helsinki

1958 Tapiolan tornitalot, ”Taskumatit”, Espoo

1959 Sauna Johnson, Wisconsin, U.S.A.

1960 City-kortteli, ”Makkaratalo”, Helsinki

1961 KOP, Lahti

1962 Vaasan keskuskorttelisuunnitelma, Vaasa

1962 Tapiolan vesitorni, Espoo

1962 Peugeot, Buenos Aires (ei toteutunut)

1964 Didrichsenin Taidemuseon lisärakennus, Kuusisaari

1966 Toronton kaupungintalo