fbpx

/ Villa Didrichsen

Viljo Revell      Villa Didrichsen     Toronton kaupungintalo     Revellin projekteja

 

Rakennuksen ensimmäinen vaihe – huvila

1958 perhe muutti Helsingin keskustasta ”maalle” Kuusisaareen Viljo Revellin heille suunnittelemaan huvilaan. Revell suunnitteli myös sisustuksen; kaikki kalusteet kirjahyllyistä ruokapöytään, kaapistoihin ja akvaarioon, sisäänrakennettuun junarataan lasten leikkihuoneessa ja makuuhuoneiden sänkyihin yöpöytineen. Yleisimmin käytetty materiaali on tiikki, josta sekä kalusteet että sisäkatto on tehty. Perheen neljä lasta asuivat yläkerran makuuhuoneissa – ikäjärjestyksessä – ja vanhempien makuuhuoneet sekä sauna- ym huoltotilat olivat alakerrassa.

Suuret ikkunat yhdistävät saumattomasti sisä- ja ulkotilat. Ulkotiloja korostavat veistokset eikä niinkään ruusupensaat ja kukkaistutukset. Esim. uima-altaan edessä oleva veistos Reclining Figure (Lepäävä hahmo) oli ensimmäinen Moore, jonka Marie-Louise ja Gunnar hankkivat kokoelmiinsa v. 1960 Viljo Revellin ehdotuksesta. Se oli myös ensimmäinen Henry Moore Suomessa. Didrichsenillä on tänä päivänä Pohjoismaiden suurin Henry Moore-kokoelma.

Villa Didrichsen vuonna 1965

Rakennuksen toinen vaihe – museo

1964 taloon lisättiin museosiipi, jotta kaikki hankitut taideaarteet saisivat tilaa. Osa kokoelmista, tontti sekä kiinteistö luovutettiin sitä varten perustettuun säätiöön, joka toimii edelleen yksityisellä pohjalla. Säätiöpohjainen toiminta takaa sen, että kokoelmat pysyvät Suomen kansan omaisuutena. Rakennuksen ulkoisessa horisontaalisessa betonipalkissa nähdään selvästi Revellin käyttämää ”betonibrutalismia”. Uima-altaan Revell suunnitteli niin, että vesi nousee piripintaan ja että rakennus peilautuu vedessä. Yksityiskohtana mainittakoon, että Gunnar käytti allasta päivittäin vuoden ympäri.

Suuressa näyttelysalissa sijaitseva Henry Mooren valkoinen marmorinen veistos The Archer (Jousimies) hankittiin v. 1967. Viljo Revell oli vaikuttanut siihen, että sama Mooren veistos, suurena pronssiversiona, pystytettiin Toronton kaupungintalon edustalle. Hänen mielestään rakennus ei ole valmis ilman Henry Mooren veistosta kruunamassa sitä. Syntyi synergia Revell-Moore Suomeen ja Kanadaan.

Museon avajaiset 1965

Museon avajaiset vuonna 1965. Oikealta vasemmalle: Gunnar Didrichsen, presidentti Urho Kekkonen, Marie-Louise Didrichsen, Aune Lindström, Sylvi Kekkonen, Ann Marie Didrichsen, Peter Didrichsen ja presidentin toinen adjutantti, majuri Keijo Tuominen.

Museon perustajat Marie-Louise kuoli v. 1988 ja Gunnar v. 1992. Heidän uurnansa on laskettu kiinteistön tontille lähelle rantaa. Hautakivi on Arvo Siikamäen taideteos Tyhjä hauta. Vuonna 1993 osa yksityisen puolen tiloista avattiin yleisölle.

Museossa toteutettiin laajamittainen peruskorjaus vuosina 2013-2014.

Lue lisää peruskorjauksesta