fbpx

/ A. W. Finch

21.9.2018-13.1.2019

Didrichsenin syysnäyttely esittelee englantilais-belgialaisen A. W. Finchin tuotantoa 1880-luvulta 1920-luvulle. Näyttely on ensimmäinen Finchille omistettu yksityisnäyttely lähes 30 vuoteen. Näyttely käsittää yli 40 öljyvärimaalausta, kymmenisen grafiikan työtä sekä 40 esineen valikoiman keramiikkaa mm. Porvoon Iris-tehtaan ajoilta.

Alfred William Finch (1854–1930) syntyi Belgiassa englantilaiseen perheeseen. Hän opiskeli Brysselin kuninkaallisessa taideakatemiassa ja kuului radikaaliin taiteilijaryhmä Les Vingtiin, jonka näyttelyihin osallistuivat mm. Claude Monet, Paul Gauguin ja Georges Seurat.

Finch seurasi Arts and Crafts -liikkeen ajatusta taiteen, käsityön ja arjen yhteydestä ja siirtyi kuvataiteesta keramiikan pariin.

A. W. Finch: Merimaisema, 1903, Katarina & Leonard Bäcksbackan kokoelma, HAM Helsingin taidemuseo. Kuva: HAM, Hanna Kukorelli.

A. W. Finch: Silakkamarkkinat, 1903, Martti Airion kokoelma, Mikkelin taidemuseo. Kuva: Harri Heinonen / Mikkelin taidemuseo.

Vuonna 1897 Finch tuli Suomeen johtamaan huonekalu- ja keramiikkatehdas Iriksen keramiikkaosastoa Porvoossa. Hän toimi kuvataiteilijana ja keramiikan opettajana Suomessa kolme vuosikymmentä ja vaikutti keskeisesti Suomen taiteen kansainvälistymisessä.

Näyttelyn lähtökohta on museon omassa kokoelmassa, minkä lisäksi teoksia on lainattu suomalaisista museoista ja taidesäätiöiltä. Näyttely esittelee Finchin uraa taidemaalarina, graafikkona ja keraamikkona käsittäen otoksen Finchin taiteesta 1880-luvulta 1920-luvun lopulle. Mukana on useita teoksia englantilais-belgialaisen taiteilijan Suomen ajoilta, mm. kaupunkikuvia Helsingistä ja Porvoosta sekä merkittävä kokoelma keramiikkaa.

A. W. Finch: Keramiikkaa, 1897-1926, Designmuseo. Kuva: Susanna Lehtinen.

Yleisöopastukset lauantaisin ja sunnuntaisin klo 13

Varaa yksityisopastus