/ Karoliina Hellberg

25.1.–5.5.2019

Yleisöopastukset la & su klo 13, ke klo 17

Kuvataiteilija Karoliina Hellbergin Pro Arte -näyttely avautuu Didrichsenin taidemuseossa 25.1.2019. Yksityisnäyttelyssä on esillä maalauksia, paperiteoksia ja lasiesineitä. Pääpaino on vuosina 2017–2018 valmistuneissa töissä. Hellbergin yksityisnäyttelyn lisäksi museossa on nähtävillä aikaisempien Pro Arte -taitelijoiden tuotantoa.

Didrichsenin taidemuseon Pro Arte -tunnustuksen saanut Karoliina Hellberg (s. 1987 Porvoossa) valmistui vuonna 2015 kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Hellbergillä on ollut yksityisnäyttelyitä mm. Galerie Anhavassa ja HAM-galleriassa, ja hän on esittänyt teoksiaan Helsingin lisäksi Porvoossa, Tammisaaressa, Pietarissa, Kotkassa, Lontoossa, Kööpenhaminassa ja Tukholmassa. Hellberg asuu ja työskentelee Helsingissä.

Esteettisiä haamuja ja kaikuja rokokoosta

Hellbergin näyttelyssä nähdään 34 teosta, jotka ovat syntyneet vuosina 2014–2018. Pääpaino on yksityiskokoelmista lainatuissa, 2017–2018 valmistuneissa teoksissa, joista monet ovat nyt ensimmäistä kertaa nähtävillä Helsingissä. Uusia teoksia näyttelyyn on valmistunut seitsemän, joukossa maalauksia kankaalle ja paperille sekä lasiesineitä. Hellberg on suunnitellut ja toteuttanut yhteistyössä Helsingin kivipainon kanssa näyttelyyn uniikin tapettiseinän.

Teoksia yhdistää Hellbergin työskentelylle keskeinen esteettiset haamut -käsite:

Ajatus esteettisistä haamuista on minulle metodinomainen lähestymistapa maalaamiseen. Termiä on käyttänyt Yves Saint Laurent vuonna 2002 puheessaan, jonka hän piti lopettaessaan uransa. Minulle esteettisissä haamuissa on kyse näkymättömän tekemisestä näkyväksi maalauksessa. Käytän esimerkiksi tiettyjä esineitä tai kasveja symboloimaan tiettyjä henkilöitä, salaisuuksia tai muistoja.”

Yhtenä juonteena Hellbergin uusissa paperiteoksissa näkyy taiteilijan kiinnostus rokokookuvastoa kohtaan. Rokokootaiteen kompositiot ja eroottisesti virittynyt tunnelma ovat jättäneet jälkensä erityisesti Hellbergin ihmisiä ja ihmisten välisiä suhteita kuvaaviin teoksiin. Viitteitä paperiteoksista voi löytää myös Hellbergin suuremmista maalauksista.

”Joskus paperityön aiheet toistuvat isompien maalausten detaljeissa, kuvana ruukussa tai vaikkapa paperilappuna liimattuna tilan seinään”

Nuorelle taiteilijalle myönnettävä Pro Arte -tunnustus jaettu neljä kertaa. Sari Bremer, Kim Simonsson ja Tamara Piilola aiemmat tunnustuksen saaneet

Pro Arte -tunnustus jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003. Nyt neljännen kerran myönnetty tunnustus pitää sisällään stipendin, näyttelyn Didrichsenin taidemuseossa, näyttelyluettelon ja teoshankinnan museon kokoelmiin. Tunnustuksen ovat mahdollistaneet Didrichsenin taidemuseon Pro Arte -keräykseen osallistuneet museokävijät sekä museon ystävät ja tukijat.

Hellbergin näyttelyn rinnalla 25.1.–5.5.2019 on museossa esillä aikaisempien Pro Arte -taiteilijoiden Sari Bremerin (s. 1976), Kim Simonssonin (s. 1974) ja Tamara Piilolan (s. 1977) uudempaa tuotantoa. Grafiikantöistä, veistoksista ja maalauksista koostuva kokonaisuus on ripustettu museon huvilasiipeen.