fbpx

/ Maailman paras maalauspaikka

Maailman paras maalauspaikka 13.9.2019 – 19.1.2020:

Näyttely esittelee taiteilijayhteisöjä Önningebyssä ja Tuusulanjärvellä

Hanna Rönnberg: Mäkimaisema 1889, Ahvenanmaan taidemuseo Kuva: Robert Jansson

Näyttelyn taiteilijayhteisöt, Önningebyn taiteilijasiirtokunta Ahvenanmaalla ja Tuusulanjärven taiteilijakotien keskittymä, olivat kumpikin ilmentymiä taiteilijoiden 1800-luvulla kasvaneesta yhteisöllistymisestä. Ranskassa 1830-luvulla alkunsa saanut ilmiö laajentui kansainväliseksi 1870-luvulla. Akateemisesta perinteestä poikenneet taiteilijat hakeutuivat joukoin maalaamaan Ranskan Barbizonin, Englannin St Ivesin ja Tanskan Skagenin kaltaisiin paikkoihin, jotka tarjosivat erityisesti ulkoilmamaalaukselle verrattomat puitteet. Yhteisö loi myös sosiaalisesti kiinnostavan ympäristön työskentelylle. Eurooppalaisten taiteilijayhteisöjen joukossa oli sekä kausiluontoisia taiteilijasiirtokuntia että pysyvämmän oleskelun mahdollistavia asumisyhteisöjä.

Acke J. A. G. : Elin Danielsonin muotokuva 1887
Ahvenanmaan taidemuseo        Kuva: Robert Jansson

Maailman paras maalauspaikka -näyttelyssä on esillä valikoima teoksia Önningebyn ja Tuusulanjärven kuvataiteilijoilta. Maisemakuvilla on merkittävä rooli molempien taiteilijayhteisöiden teosten joukossa. Tuusulanjärveläisten kohdalla maisema-aihe laajenee kotitunteen kuvastoksi, kuvaksi kotimiljööstä ja puutarhasta. Muotokuvat taiteilijakollegoista johdattavat näyttelyn toiseen teemaan, taiteilijoiden välisiin henkilösuhteisiin ja verkostoitumiseen yhteisöissä sekä laajemmassa kulttuurikentässä. Näyttelyn taiteilijat ovat Önningebyssä maalanneet J. A. G. Acke, Fredrik Ahlstedt, Elin Danielson-Gambogi, Christian Krohg, Elin Alfhild Nordlund, Hanna Rönnberg, Eva Topelius-Acke, Dora Wahlroos, Anna Wengberg, Victor Westerholm ja Edvard Westman, sekä tuusulanjärveläiset Pekka Halonen, Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt.

Teosten ohella näyttelyssä esitellään taiteilijoiden välisiä henkilösuhteita, verkostoitumista sekä naistaiteilijoiden rooleja yhteisöissä.
Teokset ovat Didrichsenin kokoelmasta sekä yksityis- ja museokokoelmista. Näyttelyn on tuottanut Didrichsenin taidemuseo kuraattorina ja erityisasiantuntijana taidesäätiön puheenjohtaja, FT Anna-Maria Wiljanen.

Näyttelyn teemoja syventävä esitelmäsarja järjestetään Didrichsenin taidemuseossa 25.9.–12.12.2019.

Halonen Pekka: Lastenrattaat puutarhassa 1913, Halosenniemi, Tuusulan taidemuseo Kuva: Matti Ruotsalainen

Victor Westerholm: Lokakuun ilta Ahvenanmaalla 1889, Fortumin Taidesäätiö. Kuva: Rauno Träskelin