/ Svenskt Tenn @Didrichsen

Estrid Ericson & Josef Frank – Muotoilun uudistajat

25.5–9.9.2018

Didrichsenin kesänäyttely esittelee ruotsalaisen designyrityksen Svenskt Tennin toimintaa ja historiaa. Svenskt Tenn nähdään näyttelyn myötä ensimmäistä kertaa taidemuseossa Suomessa.

Estrid Ericson (1894–1981) ja Josef Frank (1885–1967).

Svenskt Tenn perustettiin vuonna 1924. Perustaja Estrid Ericson (1894–1981) johti yritystä yhteistyössä arkkitehti ja muotoilija Josef Frankin (1885–1967) kanssa ja nosti sen Ruotsin eleganteimmaksi sisustusliikkeeksi.

Konseptin johtoajatuksena on ollut luoda sisustus, jossa värit ja luovuus yhdistyvät ja saavat aikaan kauniimman arjen sekä harmonisen kodin, jossa on helppo viihtyä. Kokonaisuus on sekoitus lämmintä modernismia ja henkilökohtaista rajoja rikkovaa tyyliä, jossa on ripaus wieniläistä eleganssia, ruotsalaista funkkista, suuria muotoja ja värikkäitä kuvioita. Lopputuloksena on yhdistelmä modernia ja perinteistä, suurta ja pientä, eksoottista ja skandinaavista.

Näyttely esittelee yrityksen 90-vuotista historiaa kolmiuloitteisesti sisustusten, kattausten, huonekalujen, arkistomateriaalin, mallien ja luonnosten kautta. Villa Didrichsenin olohuone sisustetaan uudelleen Estrid Ericsonin kesäparatiisin, Tukholman eteläpuolella Tyresön saarella sijaitsevan Tolvekarnan mukaan. Näyttelyyn tulee myös Josef Frankin Tukholmassa ja Euroopan matkoilla maalaamia akvarelleja.

Josef Frank, Maisema Provencesta, ajoittamaton.

Svenskt Tenn on ollut vuodesta 1975 Kjell ja Märta Beijerin säätiön omistuksessa. Säätiö tukee tieteellistä tutkimusta Ruotsissa sekä työskentelee koulutuksen ja kulttuurin parissa. Yrityksen lippulaivaliike Tukholmassa osoitteessa Strandvägen 5 on tunnettu jännittävistä ja vaihtelevista sisustuksistaan ja laajasta tuotevalikoimastaan. Fyysisen liikkeen lisäksi Svenskt Tennillä on nykyään myös verkkokauppa.

Svenskt Tennin Suomen vierailu toteutetaan kolmen osapuolen yhteistyönä. Didrichsenin näyttely esittelee Svenskt Tennin historiallista puolta kun taas Hanasaaren kulttuurikeskuksessa on esillä nykymuotoilua. Lisäksi Helsingin keskustan Stockmannille avataan kesän ajaksi pop-up -myymälä.