top of page

PODCAST

EN KULTUROAS I HELSINGFORS
PODCAST text SVE

DIDRICHSENS KONSTMUSEUMS PODCAST

Didrichsens podcast om museet, samlingen och utställningarna.

Lyssna på podcasten på denna sida eller genom SpotifyApple PodcastsSoundCloud

AVSNITT

KUUNTELE
Listen
Lyssna

Avsnitt 5: Henry Moore and the Archer

 

Henry Moore, mästaren på monumental abstrakt skulptur betraktas som en av 1900-talets mest betydelsefulla skulptörer. I det här avsnittet får du höra den speciella historien bakom ett av Moores mest unika verk, The Archer, och hur det kom till Didrichsens konstmuseum.

 

Museet har den största Henry Moore-samlingen på den europeiska kontinenten. Flera familjemedlemmar av släkten Didrichsen intervjuades för detta avsnitt för att uppleva hur samlingen kom till och vad relationen mellan Moore och Didrichsens var.

 

Språk: engelska
Lyssna: Spotify, Apple Podcasts, SoundCloud

LISTEN IN ENGLISH

PODCAST Moore
PODCAST jakso 4

Avsnitt 4: Composing a sculpture Eila Hiltunen and the Sibelius Monument

Lyssna till berättelsen om skulptör Eila Hiltunens otroliga karriär och skapandet av Sibeliusmonumentet, hennes magnus opum. Det som i dag allmänt anses vara en av Helsingfors mest populära attraktioner bland lokalbefolkning och turister, var en gång i tiden föremål för motstånd från allmänheten.

I det här avsnittet får du höra om anekdoter bakom kulisserna av Eila Hiltunens son Markku Pietinen samt bakgrunden till vänskapen mellan Eila Hiltunen och Didrichsens konstmuseums grundare, som berättas av Didrichsens familjemedlemmar.

 

Språk: engelska

Lyssna: Spotify, Apple Podcasts, SoundCloud


Photo: Otso Pietinen

Credit:

Jean Sibelius

Finlandia, Op. 26 No. 7

Helsingfors stadsorkester

Leif Segerstam, dirigent

(p) 1994 Ondine ODE 824-2

(c) Breitkopf & Härtel

LISTEN IN ENGLISH

Avsnitt 3: To the moon and back – a conversation with Björn Weckström

Den mångsidiga konstnären, skulptören och smyckesdesignern Björn Weckströms konstnärliga karriär sträcker sig över sju decennier. Avsnittet Mellan himmel och jord öppnar upp Weckströms fascinerande kreativa värld. Han talar på ett fängslande sätt om inspirationskällan för sina skulpturer som härrör från antikens mytologi, och hur de är kopplade till nutiden. Du får också höra hur hans smycken hamnade i en Star Wars -film och varför han designade sina egna möbler. Konversationen handlar om allt mellan himmel och jord. 

Språk: engelska

Lyssna: Spotify, Apple Podcasts, SoundCloud

LISTEN IN ENGLISH

PODCAST JAKSO 2

Avsnitt 2: Tove Jansson, more than the creator of Moomin

Tove Jansson är mest känd som skaparen av de berömda Muminfigurerna, men hon såg sig själv först och främst som konstnär. Vår nyligen lanserade podcastepisod på engelska belyser hennes mångsidiga professionella och personliga liv. Hennes brorsdotter, Sophia Jansson, tar dig med på en resa från magiska somrar i den finska skärgården med sammetslena klippor, havsvikar och trädlösa öar till ämnen som berör Toves mod att vara sann mot sig själv under en tid då det inte alltid var lätt att vara kvinna i en kreativ miljö.

Språk: engelska

Lyssna: Spotify, Apple Podcasts, SoundCloud

LISTEN IN ENGLISH

PODCAST Jakso 2

Avsnitt 1: Jag bodde i ett museum

I första avsnittet berättar Jenny Didrichsen, barnbarn till museigrundarna Marie-Louise och Gunnar Didrichsen historien bakom grundandet av museet, samt hur den imponerande samlingen byggdes upp och hur en serie oväntade händelser ledde till museets tillkomst. 

 

Museet är det första hem jag minns att jag bott i, och det har en speciell plats i mitt hjärta. Jag ville dela denhär berättelsen till minnet av mina farföräldrar och för att hedra arvet de lämnade efter sig.

 

Jenny Didrichsen

Språkversioner: svenska, finska och engelska

Lyssna: SpotifyApple podcasts, SoundCloud YouTube.

KUUNTELE SUOMEKSI

LYSSNA PÅ SVENSKA

LISTEN IN ENGLISH

PODCAST kuuntele

SE VIDEON

PODCAST video SVE
bottom of page