fbpx

/ Suomi 100 – Juhlavuoden näyttelyt

Ohjelmistossa kansankuvauksia, muotia ja rauskuja

Didrichsenin taidemuseossa nähdään ensi vuonna näyttelyt kolmelta kiinnostavalta suomalaistaiteilijalta: Juho Rissaselta, Jukka Rintalalta ja Osmo Rauhalalta. Monipuolinen näyttelykattaus esittelee kolme eri näkökulmaa suomalaiseen taiteeseen, varhaisesta 1900-luvun alun kuvataiteesta muotiin ja viime vuosien nykytaiteeseen.

Juho RISSANEN – Lapsuuden muisto

Itsenäisen Suomen juhlavuoden aloittaa helmikuussa Juho Rissasen (1873–1950) näyttely Lapsuuden muisto, joka keskittyy Rissasen henkilöön ja tuotannon ytimeen 1900-luvun alkuvuosina. Lapsuuden muisto -aihe käsittelee Rissasen isän kuolemaa: tämä paleltui juovuksissa jäälle kun taiteilija oli vielä poikanen.

Juho Rissanen: Lapsuuden muisto, 1901, Budapestin taidemuseo

Kansankuvauksistaan tunnettua, vaatimattomista oloista lähtöisin ollutta Rissasta on kutsuttu sukupolvensa ”suomalaisimmaksi” taiteilijaksi. Näyttely pyrkii esittämään Rissasen taiteellisia lähtökohtia ja ainutlaatuista, viivan käyttöön perustunutta maalaustapaa. Näyttely tarkastelee myös suomalaisuuden myyttiä ja osoittaa Rissasen taiteen ajattoman tuoreuden.

Näyttelyn teokset on saatu lainaan kotimaisista museo- ja yksityisistä kokoelmista. Pääteos, Lapsuuden muisto, lainataan Budapestin taidemuseosta, jonne se myytiin 1900-luvun alussa. Teos on viimeksi ollut Suomessa Ateneumin näyttelyssä vuonna 1998. Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Jukka RINTALA – muotitaiteilija

Kesäkuussa avautuu muotitaiteilija Jukka Rintalan (1952–) 40-vuotista taiteilijauraa esittelevä retrospektiivinen näyttely. Rintala tunnetaan Suomessa ja ulkomailla ennen kaikkea hienostuneista ja upeista uniikki-iltapuvuista. Vahva viiva ja siveltimenveto ja toisaalla kepeä ja herkkä kädenjälki ovat tunnusomaisia piirteitä hänen taiteilijakuvassaan.

Jukka Rintala, Luonnos uniikkijuhlapukuun, 2016

Didrichsenin näyttelyssä nähdään Rintalan tuotannosta mm. pukuja, luonnoksia, maalauksia, tekstiilejä, valokuvia ja koruja. Näyttely pyrkii esittämään muodin uudenlaisessa kontekstissa ja synnyttämään vuoropuhelua muodin ja taiteen välillä.

Osmo RAUHALA – 60-vuotisjuhlanäyttely

Juhlavuosi huipentuu syksyllä Suomen tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan Osmo Rauhalan (1957–) 60-vuotisjuhlanäyttelyyn. Näyttely jatkaa taiteilijan tutkimusmatkaa luonnon, tieteen ja taiteen parissa. Rauhalaa kiinnostaa erityisesti numeroiden, mittojen ja kielen rooli evoluutiossa.

Osmo Rauhala, Ray No. 9, 2016

”Kielestä ja matematiikasta on muodostunut evoluutiossamme ylivoimaisen tehokas työkalu palvelemaan niin käytännön tarpeitamme kuin haluamme ymmärtää todellisuutta ympärillämme”, Rauhala selittää näyttelynsä lähtökohtia.

Esille tulee taiteilijan uusia, Didrichsenin näyttelyä varten toteuttamia maalauksia ja videoinstallaatioita. Rauhalaa kiehtovat Pythagoraan opit ja rauskut, joiden tiedetään olevan poikkeuksellisen älykkäitä ja tietoisuudeltaan kehittyneitä eläimiä.

Didrichsenin kesä ja lauantairisteilyt

Viime vuonna alkanut säännöllinen lauttayhteys Kauppatorilta Kuusisaareen saa jatkoa ensi kesänä. Vuoroja ajetaan jälleen kesälauantaisin 10.6. ja 26.8. välisenä aikana. Vesibussit kulkevat myös erikoispäivinä, kuten Helsinki-päivänä, juhannuspäivänä ja Taiteiden yönä. Reittiä liikennöi Aava Lines.

Lisätietoa näyttelyistä