/ Vincent van Gogh – vägen till konstnär

5.9.2020–31.1.2021

Vincent van Gogh: Väderkvarnar i Dordrecht (Weeskinderendijk), 1881 Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Nederländerna. Foto: Rik Klein Gotink

55-årsjubileet för Didrichsens konstmuseum kulminerar i en utställning av Vincent van Gogh (1853–1890) hösten 2020. Kärnan i utställningen är ett urval teckningar från början av Van Goghs konstnärskarriär. Teckningarna kommer från Kröller-Müller-museet i Holland. De två oljemålningar som ingår i utställningen vittnar om Van Goghs rika uttryck under hans konstnärliga guldålder: den enda Van Gogh-målningen i Finland, Gata, Auvers-sur-Oise (1890) från Ateneum och Självporträtt (1887) ur Kröller-Müllers samlingar.

Van Gogh hör utan tvekan till en av de mest eftertraktade konstnärerna inom det internationella fältet för konstutställningar. Endast få verk av Van Gogh har ställts ut i Finland tidigare och Vägen till konstnär är därmed den hittills största helheten av Van Goghs verk som visats i Finland. Samtidigt är det den första separatutställningen över Van Goghs konst i vårt land.

Vincent van Gogh: Pojke med skära, 1881. Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Nederländerna. Foto: Rik Klein Gotink

Vägen till konstnär – Van Goghs lärdomsår

Vägen till konstnär fokuserar på de tidiga åren av Van Goghs konstnärskarriär, åren 1881–1886. Teckningarna visar Van Goghs väg till konstnärskapet, hur han fördjupade sig i sina teckningsövningar och strävade efter att på papper presentera världen som han såg den. Centrala motiv är jordbruksarbete och folket på landsbygden, det holländska landskapet med landsbygds- och stadsvyer samt personstudier. Utställningen Vägen till konstnär omfattar 39 teckningar samt ett grafikverk från åren 1881–1886 och två oljemålningar från år 1887 respektive 1890.

Vincent van Gogh: Sittande kvinna, 1882. Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Nederländerna. Foto: Rik Klein Gotink

Vincent van Gogh bodde i Holland åren 1881–1885, och största delen av teckningarna härstammar från denna period. Teckningarna visar upp landskap från olika städer Van Gogh bodde i; Etten, Haag, Nuenen och Paris. Personstudierna och porträtten föreställer lantbruksarbetare och personer som hörde till konstnärens inre krets. Verken berättar om en konstnär med en oregelbunden, nomadisk livsstil som oavbrutet avbildar världen omkring honom i teckningar. I en del av verken har Van Gogh kombinerat teckningstekniken med vattenfärg och gouache.

Kröller-Müller-museet

Didrichsens konstmuseum har fått låna utställningens centrala teckningar samt grafikarbetet och självporträttet av det holländska Kröller-Müller-museet. I likhet med Didrichsens, som grundades av Gunnar och Marie-Louise Didrichsen år 1965, har också Kröller-Müller-museet sin bakgrund i privatpersoners entusiastiska samlarverksamhet. Helene Kröller-Müller (1869–1939) och Anton Kröller (1862–1941) sammanställde en mycket betydande konstsamling av modern konst under 1900-talets första årtionden. Helene Kröller-Müller hörde till de första som såg det unika hos Vincent van Goghs konst. År 1935 skänkte Kröller-Müller sin konstsamling till den nederländska staten, och museet grundades år 1938. I dag omfattar museets samlingar mer än 90 målningar av Van Gogh – endast Amsterdams Van Gogh-museum har en större samling. Kröller-Müller-museet ligger i Hoge Veluwe-parken i Otterlo, cirka 70 kilometer sydost från Amsterdam.

krollermuller.nl

Museet har förlängda öppettider under utställningen.
tis 10–18, ons–tors 10–20, fre–sön 10–18

Vägen till konstnär – Biljetter