/ 18.5.–1.9.2019 Marita Liulia Mysterium

På utställningen Marita Liulia Mysterium gör vi med hjälp av konstnärens verk en djupdykning i fantasins ofta oförutsedda och fascinerande värld. Marita Liulia Mysterium tar utställningsrummen i besittning och förvandlar Didrichsens modernistiska utställningssalar till värld som motsvarar konstnärens. På Didrichsens skapar Liulias utställningsarkitektur och installationer samt videoverkens ljudvärldar och hängningens rytm en unik stämning i utställningsrummen.

Liulias tematiskt aktuella målningar spelar en viktig roll på utställningen. De abstraherade landskapsartade målningarna reflekterar naturfenomen som beror på klimatförändringen, och de är på en gång både vackra och skrämmande. I målningarnas motiv, färger och material ser man elementen i Liulias konstnärliga arbete: vatten, eld, jord, luft, metall och trä. På Didrichsens visas parallellt med målningarna fotografier och videoverk samt personliga artefakter och dräkter från olika decennier. Ett av museets rum förvandlas i Liulias händer till ett hemlighetsfullt tarot-rum.

Marita Liulias (f. 1957) konstnärliga verksamhet sträcker sig över fyra decennier. Den mångsidiga konstnären-regissören har under sin karriär arbetat med scenkonst, mediakonst, fotografi och måleri. Liulia har fått flera finländska och utländska pris, och hon fick Pro Finlandia-medaljen 2018. Hennes konstverk har visats i 50 länder, senast i Japan, där hennes utställning Golden Age visades på Spiral Wacoal Art Center i Tokyo.

Marita Liulia bor i Helsingfors och arbetar i Helsingfors och Heinola.