/ Vincent van Gogh – tie taiteilijaksi

5.9.2020 –31.1.2021

Vincent van Gogh: Tuulimyllyjä Dordrechtissa (Weeskinderendijk), 1881. Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat. Kuva: Rik Klein Gotink

Didrichsenin taidemuseon 55-vuotisjuhlavuoden huipentaa syksyllä 2020 Vincent van Goghin (1853 –1890) näyttely. Sen ytimen muodostaa valikoima taiteilijan uran alkuvaiheen piirustuksia, jotka on lainattu hollantilaisesta Kröller-Müller-museosta. Näyttelyssä nähtävät kaksi öljyvärityötä muistuttavat Van Goghin taiteellisen huipun ilmaisuvoimasta: Suomen ainoa Van Goghin teos, Ateneumin taidemuseon Katu, Auvers-sur-Oise vuodelta 1890 sekä Kröller-Müllerin kokoelman Omakuva vuodelta 1887.

Kansainvälisellä taidenäyttelykentällä Van Gogh kuuluu ehdottomasti halutuimpiin taiteilijoihin. Hänen teoksiaan on ollut varsin vähän Suomessa nähtävillä, ja Tie taiteilijaksi onkin toistaiseksi laajin Suomessa nähty Van Goghin teosten kokonaisuus, ja ensimmäinen yksinomaan Van Goghin taidetta esittelevä näyttely.

Vincent van Gogh: Poika ja sirppi, 1881. Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat. Kuva: Rik Klein Gotink

Van Goghin oppivuodet

Tie taiteilijaksi esittelee taiteilijan uran varhaisvuosia 1881–1886. Piirustukset kertovat Van Goghin matkasta taiteilijaksi, uppoutumisesta piirustusharjoituksiin ja ponnisteluista siirtää havaittu maailma paperille. Keskeisiä aiheita ovat maalaisväestön ja maatyön kuvaus, hollantilainen maisema maaseutu- ja kaupunkinäkymineen sekä henkilötutkielmat. Tie taiteilijaksi -näyttelyssä nähdään 39 piirustusta ja yksi grafiikantyö vuosilta 1881–1886 sekä kaksi öljyvärimaalausta vuosilta 1887 ja 1890.

Vincent van Gogh: Istuva nainen, 1882. Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat. Kuva: Rik Klein Gotink

Piirustukset ovat syntyneet pääosin Hollannissa, jossa taiteilija asui vuodet 1881–1885. Paperille ovat piirtyneet näkymät taiteilijan vaihtuvista asuinkaupungeista Ettenistä, Haagista, Nuenenista ja Pariisista. Henkilötutkielmat ja muotokuvat kuvaavat maatyöläisiä ja taiteilijan lähipiiriin kuuluneita henkilöitä. Teokset kertovat liikkuvaa, epäsäännöllistä elämää eläneestä taiteilijasta, joka lakkaamatta tulkitsi kuviinsa välitöntä ympäristöään. Osassa teoksista Van Gogh on yhdistänyt piirustusjälkeen vesi- ja peitevärejä.

Kröller-Müller-museo

Didrichsenin taidemuseo lainaa näyttelyn keskeiset piirustukset, grafiikantyön ja omakuvan hollantilaiselta Kröller-Müller-museolta. Gunnar ja Marie-Louise Didrichsenin vuonna 1965 perustaman museon tavoin Kröller-Müller-museon taustalla on yksityishenkilöiden intohimoinen keräilytoiminta. Helene Kröller-Müller (1869 – 1939) ja Anton Kröller (1862 – 1941) keräsivät 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä erittäin merkittävän modernin taiteen kokoelman – Helene Kröller-Müller ymmärsi ensimmäisten joukossa Vincent van Goghin taiteen ainutlaatuisuuden. Hän lahjoitti vuonna 1935 taidekokoelmansa Alankomaiden valtiolle, ja museo perustettiin vuonna 1938. Museon kokoelmissa on nykyään yli 90 Van Goghin maalausta ja yli 180 taiteilijan piirustusta – vain Amsterdamin Van Gogh -museon kokoelma on suurempi. Kröller-Müller-museo sijaitsee Hoge Veluwe -puistossa Otterlossa, noin 70 km Amsterdamista kaakkoon.

krollermuller.nl

Museossa laajennetut aukioloajat Tie taiteilijaksi -näyttelyn ajan