/ Näyttelyt

8.2.–28.5.2017, ti-su 11-18
Yleisöopastus: la klo 13 ja su klo 13 ja 15

Juho Rissanen – Lapsuuden muisto

Didrichsenin taidemuseon kevään 2017 näyttely esittelee Juho Rissasen (1873–1950) varhaisempaa tuotantoa 1800- ja 1900-lukujen taitteesta. Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Isän kuolema, 1902, Pohjanmaan museon kokoelmat, Karl Hedmanin kokoelma.
Hauta-Heikin mummo, 1897, yksityiskokoelma.

Savolainen kosmopoliitti

Juho Rissanen tunnettiin lupsakkana aikalaisena ja persoonallisena tarinankertojana. Kuopiossa syntynyt, vaatimattomista oloista lähtöisin ollut taiteilija nousi Suomen kuvataiteen kentälle kansan kuvaajana. Tunnusomainen, piirtämiseen ja viivan voimakkaaseen käyttöön tukeutunut maalaustapa yhdistyi realistiseen mutta myötäelävään aiheen käsittelyyn.

Näyttelyssä nähdään Rissasen tuotantoa 1800–1900-lukujen vaihteesta; ajalta, jolloin hän maalasi voimakkaimpia teoksiaan. Esille tulee viitisenkymmentä teosta, pääasiassa akvarelleja ja piirroksia. Lapsuuden muiston lisäksi näyttelyssä nähdään useita Rissasen keskeisiä teoksia kuten Kuppari, Hauta-Heikin mummo ja Rauta kaulassa.

Pääteos Unkarista

Näyttelyn pääteos, Lapsuuden muisto, saadaan poikkeuksellisesti lainaan Unkarista. Budapestin taidemuseo (Szépművészeti Múzeum) osti maalauksen Budapestissä esitellystä Suomen taiteen näyttelystä vuonna 1906 ja se kuuluu museon kokoelmaan edelleen.

Juho Rissanen: Lapsuuden muisto, 1903, Szépmúvészeti Múzeum, Budapest.

Suurikokoinen akvarellimaalaus on Rissasen alun perin kolme- tai viisiosaiseksi aikoman sarjan ainoa kokonaan valmistunut teos. Budapestiin myymisen jälkeen se on ollut Suomessa kaksi kertaa: vuonna 1935 ja 1998.

Lapsuuden muisto käsittelee taiteilijan isän kuolemaa: tämä eksyi juovuksissa Kallaveden jäälle, paleltui ja jäi hankeen makaamaan. Juho Rissanen oli tuolloin 10-vuotias.

Suomalaisuuden myytti

Savon sydänmailta lähtöisin olleesta Rissasesta oli helppo leipoa sukupolvensa ”suomalaisin” taiteilija. Hän kuitenkin matkusteli paljon, perehtyi sekä vanhoihin mestareihin että ajan taiteen uusiin tuuliin ja tuli lopulta asuneeksi elämästään puolet Suomen ulkopuolella.

Juho Rissanen: Rannalla istuva nainen, 1898, Hiekan taidemuseo

Näyttely tarkastelee suomalaisuutta 1900-luvun alkuvuosina, jolloin itsenäisen kansakunnan identiteettiä rakennettiin sekä pohtii Juho Rissaseen liitettyä suomalaisuuden myyttiä.

Taidehistorioitsija FT Marja-Terttu Kivirinta on toiminut asiantuntijana näyttelyn työryhmässä ja kirjoittanut artikkelin näyttelyjulkaisuun. Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Suomi 100

Yleisöopastukset suomeksi lauantaisin klo 13, sunnuntaisin klo 13 & 15.

Liput ja hinnasto
Varaa yksityisopastus ryhmällesi