top of page

COLLECTION HIGHLIGHTS

DIDRICHSENIN TAIDEMUSEON KOKOELMA

SUOMALAINEN KUVATAIDE

Didrichsenit aloittivat taiteenkeräämisen 1940-luvulla, ensimmäisenä painopisteenään Suomen taiteen kultakausi 1880–1910. Pariskunnan ensimmäinen taidehankinta oli vuonna 1942 ostettu Pekka Halosen Ateria (1899).

 

Modernistinen kuvataide alkoi kiinnostaa Didrichsenin pariskuntaa erityisesti 1960-luvulta lähtien. Kokoelmaan kuuluu suomalaista kuvataidetta niin Pekka Haloselta, Helene Schjerfbeckiltä, Reidar Särestöniemeltä kuin Laila Pulliselta.

 

Kokoelman teoksia nostetaan vaihtelevasti esille vaihtuvien näyttelyiden yhteydessä ja ulkotiloissa veistospuistossa on pysyvästi toistakymmentä teosta. Toisinaan -- muutaman vuoden välein -- järjestetään oman kokoelman näyttelyitä.

Kuvat: Jussi Pakkala ellei toisin mainita

SUOM KUVATAIDE

HELENE SCHJERFBECK

 

Gunnar ja Marie-Louise Didrichsen hankkivat kokoelmaansa Helene Schjerfbeckin taidetta vuodesta 1962 lähtien. Kaikkiaan kokoelmaan ostettiin yhteensä 19 taiteilijan teosta. Kokoelmassa on useita keskeisiä teoksia erityisesti Schjerfbeckin myöhäiskaudelta.

 

Henkilökuvilla on Schjerfbeckin tuotannossa keskeinen asema. Niissä kiteytyy taiteilijan pyrkimys kohti yksinkertaistetumpaa, itsenäistä ja puhtaan maalauksellista kuvaa. Näillä modernistisilla henkilökuvilla ei haeta silkkaa näköisyyttä, ne ovat yksityiskohdista karsittuja taiteilijan vaikutelmia valosta, muodosta ja väristä. Schjerfbeck ammensi omaan työskentelyynsä länsimaisten modernismin lisäksi japanilaisesta taiteesta.

REIDAR SÄRESTÖNIEMI

 

Lappi ja kuvataide yhdistivät Reidar Särestöniemeä ja Didrichsenin perhettä. Didrichsenin taidemuseon perustajat Marie-Louise ja Gunnar Didrichsen viihtyivät pohjoisessa, ja Lappiin rakennettiin molemmille myös omat vapaa-ajanasunnot. Ensimmäisen kerran Didrichsenit vierailivat Särestöniemen ateljeekodissa Kittilän Särestössä 1960-luvun lopulla. Vierailu versoi ystävyydeksi, joka kesti aina taiteilijan kuolemaan saakka. Yhteys Didrichsenin taidemuseoon oli Reidarille merkittävä tuki, ja pelkästään 1970-luvulla museossa järjestettiin neljä taiteilijan näyttelyä.