Museo avoinna ti–su klo 11–18. Ma suljettu. Vapaa pääsy pe 6. joulukuuta.
KOKOELMANOSTO
REIDAR SÄRESTÖNIEMI (1925–1981): Kuun valaisemat puut, 1968, öljy, 132 x 132 cm
Reidar Särestöniemen tuotannosta tunnetaan parhaiten pohjoisesta luonnosta ammentavat, suurikokoiset ja värikylläiset maalaukset. Lapin vuodenajat, porot, ilvekset ja taivaanjaarat (taivaanvuohet) esiintyvät taiteilijan teoksissa omakohtaisen värikokemuksen suodattamina. Taiteilija ei pyrkinyt kuvaamaan näkemäänsä sellaisenaan, vaan vertasi maalausprosessiaan runojen sepittämiseen. Särestöniemen maalauksissa maalin- ja värinkäsittely on vahvan materiaalista. Halutun lopputuloksen saamiseksi hän kerrosti värejä ja työsti maalista lähes reliefimäisiä pintoja.
Suomen Taideakatemian koulussa Helsingissä opiskellut ja ulkomailla opintojaan täydentänyt Särestöniemi nautti elinaikanaan suuren yleisön arvostusta. Vaikka aikalaisarvioissa tuotiin usein esiin taiteilijan maalausten alkukantaiseksi ja shamanistiseksi mielletty ilmaisu, Särestöniemen taiteella on vahva yhteys myös länsimaiseen modernismiin, erityisesti ekspressionismiin.
Kiinnostus Lappia ja kuvataiteita kohtaan yhdisti Reidar Särestöniemeä ja Didrichsenin taidemuseon perustajia Marie-Louise ja Gunnar Didrichseniä. Ensimmäisen kerran Didrichsenit vierailivat Särestöniemen luona Kittilän Särestössä 1960-luvun lopulla. Vierailu johti ystävyyteen, joka kesti taiteilijan kuolemaan saakka. Yhteys Didrichsenin taidemuseoon oli Särestöniemelle merkittävä tuki, ja pelkästään 1970-luvulla museossa järjestettiin neljä taiteilijan näyttelyä.
Vuonna 1968 ostettu Kuun valaisemat puut oli ensimmäinen hankinta, jonka Didrichsenit tekivät taiteilijalta. Kaikkiaan kokoelmassa on parikymmentä Särestöniemen teosta. Maalauksen maisemassa hehkuvat Särestöniemelle tyypilliset voimakkaat sinisen ja punaisen sävyt. Taivaalla kumottaa kuunsirppi, joka sekin toistuu useissa hänen teoksissaan.
KATSO JA KUUNTELE: SÄRESTÖNIEMI & BACH
Kuun valaisemat puut kuvittaa Johann Sebastian Bachin (1685–1750) sävellystä Das wohltemperierte Klavier 1: preludi nro 10, es-duuri. Sen soittaa urkuri, harmonikkataiteilija Susanne Kujala (s. 1976) Bach-Lehman-viritetyllä konserttiharmonikalla – äänitys on tehty 2021. Kuvauksesta ja editoinnista vastaa Kalle Vainio. Video on toteutettu yhteistyössä Didrichsenin taidemuseon kanssa.