PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT 2020
PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT 2020
MEDIA | LEHDISTÖ
TIEDOTE 15.1.2020
Piirtäjä ajassa: Kuutti Lavonen – Aika ja ikuisuus Didrichsenillä 1.2.–3.5.2020
Didrichsenin taidemuseossa 1.2.2020 avautuva näyttely kokoaa yhteen Kuutti Lavosen uusinta tuotantoa ja taiteilijalle tärkeitä teoksia vuosien varrelta.
Enkeli 2004, värikynä paperille, Didrichsenin taidemuseo. Kuva: Jussi Pakkala
Uusia teoksia
Taide muuttuu silloin tärkeäksi, kun se antaa elämyksen. Taidetta ei tarvitse ymmärtää, vaan se täytyy kokea. Muuttuessaan elämykseksi taide tulee ymmärretyksi. – Kuutti Lavonen
Didrichsenin taidemuseon Kuutti Lavonen – Aika ja ikuisuus -näyttelyssä nähdään helmikuussa 60 vuotta täyttävän Lavosen uutta tuotantoa ja taiteilijalle itselleen läheisiä teoksia uran varrelta. Grafiikkaa, maalauksia ja piirustuksia käsittävän kokonaisuuden painotus on uusissa ja 2000-luvulla syntyneissä teoksissa, mutta taiteilijan pitkään uraan viittaavina mukana on muutamia teoksia myös 1980- ja 1990-luvuilta. Suuri osa teoksista on valmistunut näyttelyä varten 2019-2020, eivätkä ne ole aikaisemmin olleet esillä. Näyttelyn työryhmän ovat muodostaneet Kuutti Lavonen ja Didrichsenin taidemuseo. Näyttelyyn teoksia ovat lainanneet Kuopion taidemuseo, Espoon modernin taiteen museo EMMA, Keravan taidemuseo, Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta, lukuisat yksityishenkilöt – ja taiteilija itse. Lisäksi esillä on Lavosen teoksia Didrichsenin taidemuseon kokoelmasta.
Rajallisuus ja lohdullinen taide
Aika etenee taaksepäin yhtä voimakkaasti kuin se kulkee eteenpäin. Elämme äärettömässä ja ikuisessa. Joka hetki menneisyys juoksee nykyisyydestä taaksepäin luodakseen ikuisen. – Kuutti Lavonen
Näyttelyn nimi Aika ja ikuisuus vie Kuutti Lavosen teosten keskeisten teemojen äärelle. Lavonen on historiatietoinen taiteilija, jonka tuotantoon sisältyy ajallinen jännite. Lavosen kuvakielessä on viittauksia taidehistoriaan ja kerrokselliseen kuvakulttuurin, mutta sillä on samalla vahva yhteys nykyhetkeen ja taiteilijan välittömään kokemuspiiriin. Tunnusomaiset kasvokuvat voivat samanaikaisesti avautua sekä taidehistoriallisina viittauksina että taiteilijan kuvamuistiin tallentuneina muotokuvina kohdatuista ihmisistä. Henkilökohtaisuuden kautta eri aikoina syntyneet kuvat punoutuvat yhteen, osaksi taiteilijan ”matkakertomusta”. Viime vuosina erityisesti barokkitaide on tullut Lavoselle läheiseksi. Barokin inhimillinen, ruumiillinen ja tunnevoimainen ihmiskuva puhuttelee taiteilijaa. Se sallii psykologisoinnin – ja ehkä houkutteleekin tulkintoihin. Klassisesta ja kristillisestä kuvaperinteestä ammentavat kuva-aiheet heijastuvat ja tulevat uudelleentulkituiksi taiteilijan teoksissa
Ajallisuus on samalla rajallisuutta; luopumisen ja katoavaisuuden teemat ovat alati läsnä Lavosen teoksissa. Taiteen ja taiteen tekemisen tuoma lohdutus on niiden kyvyssä ylittää välitön ja hetkellinen. Elämä on mysteeri, koko olevaisuuden läsnäolo on mysteeri. Käymme täällä ikuisessa ja äärettömässä kääntymässä. Kuolevaisuutemme luo pohjan kauneudenkokemuksellemme. Jokainen kuva on vanitas-aihe, uuden synnyn ja poistumisen välinen matka. – Kuutti Lavonen Kaikki palaa piirtämiseen Piirtäminen on taidegraafikon koulutuksen saaneelle Lavoselle ominaisin kuvallisen ilmaisun muoto. Taiteilijan tunnistettava käsiala johdattaa Aika ja ikuisuus -näyttelyn katsojaa. Teoksesta toiseen piirtävä käsi on löytänyt muodon milloin määrätietoisena viivana, milloin näennäisen hapuilevina viivastoina. Lavonen jättää mielellään teoksiinsa ”sellaista mikä ei ole ihan selvää”, jolloin kuvat kutsuvat katsojan mielikuvitusta täydentämään ja tulkitsemaan. Piirtäminen on lähtökohta myös taiteilijan maalaustyöskentelyssä.
Lavonen toteuttaa grafiikanteoksensa yhteistyössä ammattivedostajien kanssa. Näyttelyssä esillä olevat litografiat on vedostettu Helsingin Kivipainossa, metalligrafiikka Taller Gravura de Grabado -pajassa Malagassa sekä Edi Grafica R2B2 -pajassa Firenzessä ja serigrafiat pariisilaisessa Atelier Arcayssa.
Näyttelyjulkaisu: Kuutti Lavonen – Aika ja ikuisuus
Näyttelyn yhteydessä ilmestyy Didrichsenin taidemuseon tuottama näyttelyjulkaisu Kuutti Lavonen – Aika ja ikuisuus. Julkaisun asiantuntija-artikkelin Lavosen taiteesta on kirjoittanut FT, professori Ville Lukkarinen.
Kuutti Lavonen (s. 1960) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui taidegraafikoksi Suomen taideakatemian koulusta vuonna 1984. Lavonen piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä vuonna 1981 ja on osallistunut kansainvälisiin ja kotimaisiin ryhmänäyttelyihin vuodesta 1978 lähtien. Lavonen toimi Kuvataideakatemiassa taidegrafiikan professorina vuosina 1999–2003. Taiteilijan julkisia teoksia ovat keskiaikaisen Tyrvään Pyhän Olavin kirkon lehterin maalauskoristelu (2006-09) ja Eliel Saarisen suunnitteleman Tarton Paavalinkirkon siipialttarilaitteen alttaritaulut (2014–15). Lavonen on toiminut taidekirjoittajana vuodesta 1981, ja hän on myös julkaissut runoteoksia ja kuvittanut julkaisuja. Parhaillaan Lavonen valmistelee Lapin yliopistoon väitöskirjaa barokkimaalari Bernardo Cavallinosta.
Medialle
Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt: Maria Didrichsen, Didrichsenin taidemuseo, p. 040 552 1000, maria@didrichsenmuseum.fi
Valokuvat:
https://www.didrichsenmediabank.com/ salasana: didrichsen2020
Kuutti Lavosen näyttelyn aikana järjestetään taiteilijatapaamisia.
Päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin.
Didrichsenin taidemuseo
Osoite: Kuusilahdenkuja 1, Helsinki
Yhteystiedot:
office(at)didrichsenmuseum.fi, puh. 010 2193 970
Liikenneyhteydet:
Bussit 510 ja 552, esim. Munkkiniemestä (Munkkiniemen aukio) tai Otaniemestä (Aalto-yliopiston metroasema).
Verkkosivut: www.didrichsenmuseum.fi
Facebook: DidrichsenArtMuseum
Twitter: DidMuseum
Instagram: instagram.com/didrichsenartmuseum
