/ Pro Arte

Vuoden 2016 Pro Arte -tunnustus Tamara Piilolalle

Marie-Louise ja Gunnar Didrichsenin taidesäätiön Pro Arte -tunnustus myönnetään tänä vuonna ensimmäisen kerran maalaustaiteen edustajalle. Nyt kolmannen kerran jaettavan tunnustuksen saa taidemaalari Tamara Piilola (s. 1977). Hän maalaa valokuvamuistista unenomaisia, yksityiskohtia viliseviä maisemapanoraamoja.

Taiteilijan töitä nähdään Didrichsenin taidemuseossa kesällä 2016 tarkemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Tamara Piilola: Metsällä, 2015, öljy kankaalle, 125 x 347 cm

Tamara Piilola on opiskellut Kuvataideakatemiassa ja Turun Taideakatemiassa. Hän on esiintynyt yksityis- ja ryhmänäyttelyissä mm. Ranskassa, Beninissä Afrikassa, Italiassa ja Islannissa, ja hänen teoksiaan on mm. Sara Hildénin, HAMin ja Heinolan taidemuseoiden kokoelmissa.

Nyt jaettavan tunnustuksen ovat mahdollistaneet Didrichsenin taidemuseon Pro Arte -keräykseen osallistuneet museokävijät sekä museon ystävät ja tukijat. Keräys järjestettiin kesän ja syksyn aikana museon 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi sekä museonjohtaja Peter Didrichsenin täyttäessä 65 vuotta syyskuussa.

Didrichsenin taidemuseon vuonna 1965 perustaneet Marie-Louise ja Gunnar Didrichsen halusivat tukea aikansa nuoria, lupaavia suomalaistaiteilijoita muun muassa ostamalla taidetta suoraan heiltä. Didrichsenit hankkivat teoksia esimerkiksi Laila Pulliselta, Eila Hiltuselta, Reidar Särestöniemeltä ja Mauri Favénilta.

Tamara Piilola: Suo, 2009, öljy kankaalle, 378 x 136 cm

Pro Arte -tunnustus jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003, jolloin sen sai taidegraafikko Sari Bremer. Vuonna 2009 Pro Arte -taiteilijaksi valittiin kuvanveistäjä Kim Simonsson. Tunnustus pitää sisällään stipendin, Didrichsenin taidemuseossa järjestettävän näyttelyn ja siihen tuotettavan näyttelyluettelon. Lisäksi taidemuseo hankkii Pro Arte -taiteilijalta teoksen kokoelmiinsa.

Tänä vuonna valinnan tehneessä raadissa toimi puheenjohtajana Didrichsenin taidesäätiön hallituksen puheenjohtaja Jarno Peltonen sekä jäseninä intendentti Maria Didrichsen ja amanuenssi Otto Selén. Ulkopuolisina jäseninä olivat amanuenssi Mikko Oranen Helsingin taidemuseo HAMista ja galleristi Rauli Heino Galleria Heinosta.