AJANKOHTAISTA

Didrichsenin taidemuseon ajankohtaiset näyttelyt ja tiedotteet

 Kuva: Rauno Träskelin

AVOIN TYÖPAIKKA: MUSEOTEKNIKKO

Haemme joukkoomme museotekniikan ja kiinteistönhuollon osaajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.

Museoteknikko osallistuu keskeisesti näyttelyiden ja taidekokoelman hallinnan teknisten ratkaisujen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Hän toimii teoslainaprosesseissa ja -logistiikassa ja kehittää Didrichsenin taidemuseon turvallisuuskulttuuria. Hakuaika 29.10. asti!

 

Kiinnostuitko?
 

LUE LISÄÄ >

 Kuva: Rauno Träskelin

UUSI NÄYTTELY: BJÖRN WECKSTRÖM – IHMINEN, KONE JA KORU

Kuvanveistäjä ja korumuotoilija Björn Weckströmin monipuolista uraa juhlistava näyttely Ihminen, kone ja koru on nyt avoinna yleisölle.

Näyttelyyn ei tarvitse tehdä ennakkovarausta. Edellytämme kasvomaskin tai visiirin käyttöä kaikilta yli 12-vuotiailta. Lue ohjeet turvalliseen museovierailuun täältä.

Näyttelyn yhteyteen on tuotettu ääniopastuksia ja podcast-jakso.

Yleisöopastuksia 13.10. alkaen keskiviikkoisin klo 13!

Aukioloajat 11.9.2021–30.1.2022: Ti–su klo 11–18.

 Kuva: Didrichsenin taidemuseo 

VEISTOSPUISTOSSA TEHOSTETTU VALVONTA

Didrichsenin taidemuseon veistospuisto on perinteisesti ollut auki yleisölle viikonpäivistä ja kellonajoista riippumatta. Tänä kesänä lisääntynyt asiaton käyttäytyminen, roskaaminen ja ilkivalta museoalueella on johtanut siihen, että joudumme valitettavasti rajoittamaan puiston käyttöä. Veistospuistossa on edelleen mahdollista vierailla, mutta museon laiturille ja sisäpihalle pääsy on sallittu ainoastaan museon aukioloaikojen puitteissa ti–su klo 10–18. Toivomme lisäksi, että kävijämme huomioisivat, ettei uiminen ole sallittua museon rannassa tai laiturilta eikä veistospuisto ole piknikpaikka. Valvontaa museon alueella on tehostettu, ja juhannuksena ilta- ja yöaikaan paikalla tulee olemaan vartija.

 

Rajoitukset ovat harmillisia, mutta henkilö- ja taideteosturvallisuuden säilyttäminen vaatii niitä. Toivomme, että museovieraamme viihtyvät jatkossakin veistospuistossamme, ja että voimme toimia yhteisymmärryksessä sen säilyttämiseksi!

 Kuva: Didrichsenin taidemuseo / Susanna Lehtinen

VEISTOSPUISTON KESÄ 2021: BJÖRN WECKSTRÖM

Didrichsenin veistospuistossa voi tutustua jo nyt tulevan näyttelymme taiteilijan, Björn Weckströmin teoksiin. Viisi Weckströmin veistosta on esillä museon ulkotiloissa kesäkuusta 2021 alkaen. Järjestämme veistospuisto-opastuksia kesäviikonloppuisin: opastukset sään salliessa lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15. Tervetuloa! Opastuksille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Björn Weckström – Ihminen, kone ja koru -näyttely nähdään Didrichsenin taidemuseossa 11.9.2021–30.1.2022. Näyttelyssä on esillä Weckströmin veistoksia ja koruja 1960-luvulta tähän päivään. Korunäyttely on totetutettu yhteistyössä Kalevala Korun kanssa.

LUE LISÄÄ >

 Kuva: Per Olov Jansson

UUTTA SISÄLTÖÄ VERKOSSA: PODCAST-JAKSO JA VIDEO-OPASTUKSIA

Uudessa englanninkielisessä podcast-jaksossamme Tove Jansson, more than the creator of Moomin kuullaan kiehtovia ja tunteita herättäviä tarinoita Janssonin elämän varrelta. Hänen veljentyttärensä Sophia Jansson vie kuulijan matkalle taianomaiseen Suomen kesään ja saaristoon ja kertoo Toven uskomattomasta rohkeudesta pysyä uskollisena itselleen aikana, jolloin naisena oleminen luovalla alalla ei aina ollut helppoa.

KUUNTELE JAKSO >

Tove Janssonin näyttelyyn voi tutustua nyt myös museon YouTube-kanavalta löytyvillä video-opastuksilla. Oppaamme Leena ja Matilda kertovat videoilla näyttelystä ja esillä olevista teoksista suomeksi ja ruotsiksi. Suomenkielinen opastus on tekstitetty englanniksi.

TUTUSTU VIRTUAALISISÄLTÖÖN >

Tove Jansson: Tupakoiva tyttö, 1940, Moomin Characters Oy Ltd, Kuva / foto / photo: Yehia Eweis.

TOVE JANSSON -NÄYTTELY JATKUU!

Tove Jansson – Maalaaminen on kaikkein tärkeintä -näyttely jatkuu 22.8.2021 asti. Näyttelyn oli alun perin tarkoitus päättyä toukokuussa, mutta koronatilanteen ja epävarman kevään vuoksi museo on päättänyt jatkaa näyttelyä kesän yli. Björn Weckströmin näyttely Ihminen, kone ja koru avautuu 11.9.2021 ja jatkuu tammikuun loppuun 2022.

”Olemme ilahtuneita, että teosten lainaajat ovat suhtautuneet myötämielisesti lainojen jatkoaikaan. Tove Janssonin näyttely on jo ensimmäisen parin viikon aikana herättänyt runsaasti kiinnostusta, ja kesän aikana yhä useammalla on mahdollisuus nähdä se”, kertoo museonjohtaja Maria Didrichsen.

Museo on toistaiseksi avoinna koronaturvatoimet huomioiden. Näyttelyssä voi vierailla sekä ilman ennakkovarausta että ennakkovarauksella. Molemmissa vaihtoehdoissa on omat kävijäkiintiönsä.

VARAA PAIKKA >

Mikäli saavut näyttelyyn ilman ennakkovarausta, huomioithan, että jonot ovat mahdollisia. Jonotus tapahtuu museon sisäpihalla.

OHJEET TURVALLISEEN MUSEOVIERAILUUN >

Vincent van Gogh: Omakuva, 1887, Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat. Kuva: Rik Klein Gotink.

VAN GOGH -NÄYTTELYSSÄ 45 500 KÄVIJÄÄ!

Vincent van Gogh – Tie taiteiljaksi -näyttely on nyt päättynyt. Näyttelyn näki koronatilanteesta huolimatta 45 500 kävijää, mikä tekee siitä museon kaikkien aikojen toiseksi suosituimman näyttelyn, Edvard Munchin (v. 2014–2015) jälkeen. Kiitos kaikille näyttelyssä vierailleille! 

Rakennamme uutta näyttelyä, museo on suljettu 1.–12.3.

 

Tulossa 13.3.2021: Tove Jansson - Maalaaminen on kaikkein tärkeintä.

Lue päivitetyt ohjeet turvalliseen museovierailuun täältä.

Ensimmäisessa jaksossa Jenny Didrichsen kertoo museon tarinan

UUTTA: DIDRICHSENIN TAIDEMUSEON PODCAST

KULTTUURIKEIDAS HELSINGISSÄ

Anna uuden podcastimme viedä ajatuksesi toiseen aikaan ja paikkaan. Kuuntele tarina siitä, miten taidetta rakastavan pariskunnan toiminta johti museon syntymiseen, ja miten siitä on tullut monen suomalaisen lempimuseo.

Voit kuunnella podcastia kulkiessasi museossa ja sen ympäristössä. Se toimii myös talon historiasta kertovana äänioppaana, jota voit kuunnella, kun sinulle parhaiten sopii. Tervetuloa mukaan!

Kuuntele podcastia

Vincent van Gogh: Sadehattupäinen kalastaja, 1883. Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat. Kuva: Rik Klein Gotink.

VAN GOGH -NÄYTTELYLLE KUUKAUSI LISÄAIKAA!

Kröller-Müller-museo on myöntänyt Didrichsenin Vincent van Gogh -näyttelylle jatkoaikaa 28.2.2021 asti. Näyttelyn alkuperäinen päättymispäivämäärä olisi ollut 31.1.2021. Koronatilanteesta huolimatta näyttelyn on nähnyt marraskuun loppuun mennessä 36 000 kävijää.

”Olemme kiitollisia siitä, että voimme jatkaa näyttelyä. Näyttelyn vastaanotto on ollut äärimmäisen positiivinen ja koemme velvollisuudeksemme vastata kysyntään. Lisäkuukaudella meillä on nyt edellytykset tarjota kaikille kiinnostuneille kävijöille mahdollisuus nauttia Van Goghin teoksista täällä Suomessa”, museonjohtaja Maria Didrichsen toteaa.

 

Koronarajoitusten vuoksi museo on suljettu 24.1.2021 asti. ”Valoherkät piirustukset saavat nyt levätä muutaman viikon pimeässä, minkä vuoksi esittelyaikaa oli mahdollista pidentää. Laajennamme aukioloaikoja kahden viimeisen kuukauden aikana, jotta kävijävirrat jakaantuisivat mahdollisimman tasaisesti”, Didrichsen kertoo.

SAM - Small Art Museums Helsinki

SUURIA ELÄMYKSIÄ PIENISSÄ TAIDEMUSEOISSA

Viisi pääkaupunkiseudulla toimivaa taidemuseota kannustavat uuden verkkosivuston avulla löytöretkille upeisiin kokoelmiin ja taidenäyttelyihin kodinomaisissa miljöissä.

 

Marraskuun alussa lanseerattu Small Art Museums in Helsinki -sivusto esittelee viisi taidemuseota, jotka toimivat taiteenkerääjien tai taiteilijoiden entisissä kodeissa: Didrichsenin taidemuseo ja Villa Gyllenberg Kuusisaaressa, Reitzin säätiön kokoelmat ja Taidekoti Kirpilä Töölössä sekä Gallen-Kallelan Museo Tarvaspäässä Espoossa.

”Museoihimme viitataan usein kätkettyinä helminä, ja helmiä ne kyllä ovatkin, mutta eivät suinkaan kätkettyjä! Uuden sivuston avulla on helppo navigoida monipuolinen taideseikkailu museoiden upeisiin kokoelmiin, monipuolisiin näyttelyihin ja kutsuviin tiloihin”, kuvailee museonjohtaja Johanna Ruohonen Taidekoti Kirpilästä.

Kuva: Didrichsenin taidemuseo

KUUTTI LAVOSEN NÄYTTELYSSÄ LÄHES 35 000 KÄVIJÄÄ

Sunnuntaina 23.8. päättyneen Kuutti Lavosen Aika ja ikuisuus -näyttelyn näki 34 300 museokävijää, mikä tekee näyttelystä museon kaikkien aikojen neljänneksi suosituimman. Kiitos kaikille kävijöille!

Maria Didrichsen. Kuva: Iiris Markkola

/ Didrichsenin taidemuseo. 

MARIA DIDRICHSEN MUSEONJOHTAJAKSI

Didrichsenin taidemuseota vuodesta 1992 johtanut Peter Didrichsen päätti museonjohtajakautensa 31.3.2020. Didrichsenin taidemuseo sr -säätiön hallitus on nimittänyt intendentti Maria Didrichsenin museonjohtajaksi 1.4.2020 alkaen. Maria Didrichsen on vasta kolmas museonjohtaja taidemuseon 55-vuotisen historian aikana. Vuosina 1965–1992 museota johti Peter Didrichsenin isä, taidesäätiön ja museon perustaja Gunnar Didrichsen.