top of page
Rafael Wardi Keltainen Gul 2016 kuva Rauno Träskellin.jpg

RAFAEL
WARDI

9.9.2023–28.1.2024

Rafael Wardi
9.9.2023–28.1.2024 ti, to–su 11–18, ke 11–20

Didrichsenin taidemuseossa nähdään 9.9.2023–28.1.2024 laaja taiteilija Rafael Wardin (1928–2021) näyttely. Näyttelyn suunnittelu aloitettiin yhteistyössä taiteilijan ja hänen tyttärensä kanssa. Keväällä 2021 Didrichsenin taidemuseo ehdotti Wardille 95-vuotisjuhlanäyttelyä, jonka ajankohdaksi kaavailtiin vuoden 2023 syksyä. Taiteilija otti kutsun vastaan ilahtuneesti, jatkoi työskentelyä ja laittoi näyttelyä varten sivuun edellisten vuosien aikana maalaamiaan teoksia. Elokuussa 2021 Rafael Wardi kuoli 93-vuotiaana, jättäen jälkeensä ainutlaatuisen perinnön ja elämäntyön.

Näyttelyn ytimenä ovat taiteilijan viimeisten vuosien teokset, joita ei ennen tätä ole esitelty julkisesti. Teosvalinnat alleviivaavat Wardin pitkäaikaista taiteellista merkitystä esittelemällä uusien töiden rinnalla keskeisiä teoksia uran varrelta: varhaisia sommitelmia ja kaupunkikuvia; keltaisena hehkuvia asetelmia; värikylläisiä henkilö- ja tilakuvauksia – taideyleisön rakastamia, ikonisia Wardeja. Kokonaisuus luo katseen pitkän uran tehneeseen taiteilijaan, joka työskenteli ateljeessaan aivan viimeiseen asti. Näyttelyteokset ovat vuosilta 1949–2021.

 

Viimeisinä vuosinaan Wardi sisällytti teoksiinsa aikaisempaa runsaammin vertaus- ja piilokuvia. Uusimmissa teoksissa esiintyvät niin eläin- ja kukka-aiheet kuin kuin kertomukselliset teemat. Wardin 2000-luvulla käynnistyneelle työskentelylle oopperan ja näyttämötaiteiden parissa on näyttelyssä omistettu oma salinsa.

 

”Rafael Wardin maalaukset sekä varjelevat salaisuuksiaan että antavat merkitystensä avautua. Hänen maalauksissaan on viisautta ja leikkisyyttä, kuten taiteilijassa itsessäänkin. Viisauteen kuuluu kujeilun säilyttäminen, arvoitukset ja kysymysten salliminen niin, että kysyjä saa oivaltaa”, luonnehtii näyttelyjulkaisussa kuvataiteilija Katja Tukiainen.

Näyttelytyöryhmän ovat muodostaneet Didrichsenin taidemuseo ja Wardin tytär Eva Wardi. Näyttelyn teokset on lainattu museo-, säätiö- ja yksityiskokoelmista.

Museossa on pidennetyt aukioloajat Rafael Wardin näyttelyn ajan 9.9.2023–28.1.2024:

TI, TO–SU 11–18 

KE 11–20

MA suljettu

Näyttelyn jälkeen palvelemme normaalien aukioloaikojen mukaisesti:

TI–SU 11–18 

MA suljettu

Yleisöopastukset Rafael Wardi-näyttelyyn 
suomeksi ke klo 15,la ja su klo 13 ja 15,
ruotsiksi su klo 12,
englanniksi joka kuun ensimmäisenä lauantaina klo 12.

Rafael
Video

Rax Rinnekankaan elokuva

VÄRIN SIELU – Rafael Wardin taide (2008)

Rafael Wardi lukeutuu 1900-luvun lopun ja 2000-luvun alun suomalaisen öljy- ja pastellimaalauksen ja akvarellimaalauksen mestareihin. Tässä herkkävireisessä elokuvassa Wardi pohtii suhdettaan luontoon ja väreihin, akvarelliin ja valoon, sekä esikuvaansa italialaiseen taidemaalariin Giorgio Morandiin. Elokuvassa 80-vuotias Rafael Wardi maalaa Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitsevassa ateljeessaan akvarellin ensimmäistä kertaa elämässään sormillaan – siveltimien sijasta.

Käsikirjoitus, kuvaus ja ohjaus Rax Rinnekangas • Leikkaus Tuuli Kuittinen •
Äänisuunnittelu Heikki Innanen / Soundwise Oy • Kenttä-äänitys Kari Hautanen • Musiikin improvisaatiot Sampo Lassila, kontrabasso; Heikki Nikula, bassoklarinetti; Jorma Tapio, puhaltimet • Musiikin äänitys Tipi Tuovinen • Online Jari Innanen / Dada Filmi Oy • Tuotantotuki Didrichsenin taidemuseo • Tuottaja Rax Rinnekangas • Vastaava tuottaja Pekka Hako • Bad Taste Ltd 2008
 

bottom of page